Turizem 14.4.2017 9:46

Na Bledu za praznike pričakujejo polne hotele

Bled/Bohinj, 14. aprila - Blejske nočitvene zmogljivosti bodo v času velikonočnih praznikov dobro zasedene. Poleg tujih individualnih gostov, ki prihajajo za praznike, bodo na Bledu tudi udeleženci mednarodnega nogometnega turnirja in mladinskega svetovnega prvenstva v hokeju. Na Bledu so zadovoljni tudi s potekom rezervacij za prihajajočo poletno sezono.

Bled. Bled, Blejski otok, jezero. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejski otok, jezero.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"Trenutna zasedenost hotelskih kapacitet je 95 odstotkov, pričakujemo pa še rezervacije v zadnjem trenutku, tako da za praznike pričakujemo 100-odstotno zasedenost hotelskih zmogljivosti," je za STA pojasnil direktor Turizma Bled Jaka Ažman in dodal, da gostje prihajajo predvsem iz tujine. Daleč največ je Italijanov, sledijo Avstrijci, Madžari, Hrvati in Slovenci.

Struktura gostov se glede na lansko leto ni bistveno spremenila, prav tako ne zasedenost v času praznikov, ki je podobna lanskoletni. Blejski hoteli sicer v prvih treh mesecih tega leta beležijo 20-odstotni porast nočitev kot v enakem obdobju lani. Dvignila se je tudi povprečna cena na enoto.

"Izjemno povpraševanje po Bledu je na vseh trgih." je izpostavil Ažman, ki je zadovoljen tudi s potekom rezervacij za poletno sezono. Po lanski rekordni sezoni pričakuje nadaljnjo rast, saj je na Bledu veliko zasebnih namestitev visoke kakovosti, ki omogočajo sprejem dodatnih gostov, potem ko so hoteli že povsem polni.

V nedogled pa o rasti v času poletne sezone ne bo mogoče govoriti, saj destinacija lahko sprejme le določeno število gostov, je opozoril Ažman in dodal, da se zato trudijo s polnjenjem zmogljivosti tudi v mesecih zunaj sezone. Veliko povpraševanje pa vodi tudi do dviga cen.

Turisti na Bledu v povprečju ostanejo 2,2 dneva, močno pa izstopajo Izraelci s povprečno dobo bivanja 3,6 dneva, sledijo jim Britanci s 3,1 dneva. "Gre za zelo perspektivna trga, ki nista popolnoma izkoriščena ,in če pritegnemo več gostov iz teh dveh držav, bo to pozitivni premik pri dobi bivanja," je o nadaljnjih tržnih usmeritvah dejal Ažman in dodal, da še vedno stavijo tudi na nemški, avstrijski in ostale tradicionalne trge.

Tudi v Bohinju pred pričetkom velikonočnih praznikov opažajo povečano število turistov. Ta trend pa naj bi se nadaljeval tudi v času prvomajskih praznikov. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus računa na podoben obisk kot prejšnja leta, pomemben dejavnik pa bo znova vreme.

"Po slabši zimski sezoni si sedaj obetamo uspešne pomladne mesece in dobro poletno sezono. Gostje že prihajajo in računamo na ponovitev lanskoletnih rezultatov, ki so bili zelo dobri," je za STA povedal Langus.