30.3.2017 14:10

Želimeljskim gimnazijcem prvo mesto na mednarodnem fizikalnem tekmovanju

Ljubljana, 30. marca - Na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov, ki je minule dni potekalo v Izraelu, je prvo mesto osvojila skupina dijakov iz Gimnazije Želimlje. Ti so se z osvojenim drugim mestom izkazali že na državnem tekmovanju Videl, premislil, odklenil!, so sporočili iz Hiše eksperimentov.

Ljubljana. Ekipa dijakov Gimnazije Želimje je osvojila prvo mesto na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov. Foto: Domen Pal

Ljubljana.
Ekipa dijakov Gimnazije Želimje je osvojila prvo mesto na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov.
Foto: Domen Pal

Ljubljana. Ekipa dijakov Gimnazije Želimje je osvojila sedmo mesto na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov. Foto: Domen Pal

Ljubljana.
Ekipa dijakov Gimnazije Želimje je osvojila sedmo mesto na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov.
Foto: Domen Pal

Slovenijo so v Izraelu zastopali še prvaki državnega tekmovanja iz Gimnazije Novo Mesto, ki so v Izraelu zasedli sedmo mesto. Obe skupini sta odprli tudi največ sefov na tekmovanju - vsaka po štiri izmed naključno dodeljenih šestih sefov.

Slovenija je prvo mesto na tem tekmovanju dosegla že tretjič, dvakrat s skupino dijakov iz Gimnazije Želimlje in enkrat s skupino dijakov iz Gimnazije Vič. Dijaki Gimnazije Nova Gorica pa so v preteklih letih priborili drugo, tretje in šesto mesto.

Kot so sporočili iz Hiše eksperimentov, ki je tudi organizator državnega tekmovanja v Sloveniji, je skupna ocena skupine sestavljena iz poznavanja teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnosti fizikalnih ugank v sefu, uspešnosti vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornosti sefa na vlamljanje in stopnje zanimivosti sefa za druge tekmovalce.

Na mednarodnem tekmovanju so se skupine pomerile med seboj s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov.