Podjetja 26.3.2017 10:31

Za Seascapom uspešno poslovno leto

Ljubljana, 26. marca - Ljubljansko podjetje za proizvodnjo jadrnic Seascape je lani ustvarilo tri milijone evrov prometa in 180.000 evrov dobička. Poseben uspeh so poželi z nagrado za evropsko jadrnico leta. Kot je za STA povedal vodja prodaje in trženja v podjetju Andraž Mihelin, so s poslovanjem zadovoljni, ob tem pa preučujejo možnosti selitve na novo lokacijo.

Podjetje je po Mihelinovih besedah lani zaključilo z obdobjem, v katerem so občutno povečali rast in število zaposlenih. Slednjih je trenutno 25, v prejšnjem obdobju, ko so proizvajali le en model jadrnice, pa so imeli dva zaposlena.

Za letos načrtujejo promet v višini okoli štiri milijone evrov in dobiček, ki bo najmanj enak lanskemu. Pričakujejo, da bodo morali zaposliti še nekaj dodatnih sodelavcev, saj dela ne manjka.

Njihova jadrnica seascape 24 je v začetku leta prejela odmevno nagrado za evropsko jadrnico leta, potem ko si je med drugim že prislužila nazive ameriške, angleške, francoske, norveške, slovenske in hrvaške jadrnice leta. Seascape ima v ponudbi tri modele jadrnic, poleg najnovejšega pa je to nagrado prejel tudi model z oznako 18. Seascape 27 je bil za nagrado nominiran.

Seascape 24 je po Mihelinovih besedah "jadrnica, ki poskuša na novo definirati standardno jadrnico - orodje oziroma stroj, ki človeka poveže z morjem in vetrom". Nudi določeno mero bivalnega udobja, ki uporabniku omogoča, da na njej preživi nekoliko več časa, a tega udobja ne sme biti preveč.

"Verjamemo, da smo naredili precej revolucionaren korak v industriji. Na tem področju od 20 do 30 let ni bilo nobenega podobnega poskusa," je dejal Mihelin.

Jadrnica je do poletja že razprodana, so pa proizvodnjo sicer povečali na pet do šest jadrnic mesečno. Med kupci so predvsem zasebniki, nekaj naročil pa so prejeli tudi od jadralskih šol.

V podjetju pričakujejo, da se bo povpraševanje po njihovih izdelkih še povečalo, zato preučujejo možnosti selitve na novo lokacijo. Trenutno je namreč proizvodnja razdeljena na več lokacij, kar po Mihelinovih besedah za zdaj še ne povzroča težav, bi pa bila učinkovitost poslovanja na eni lokaciji večja.

Je pa Mihelin dejal, da iskanje lokacije primerne velikosti in namembnosti v okolici Ljubljane predstavlja precej zahtevno nalogo.