#družba 23.3.2017 13:54

Vlada ustanovila svet za spremljanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij

Ljubljana, 23. marca - Vlada je na današnji seji ustanovila Svet za spremljanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij, ki bo kot koordinacijsko telo skrbel za podporo celovitim rešitvam na področju digitalizacije slovenskega jezika. Vodil ga bo kulturni minister Anton Peršak. Za člana delegacije v Mednarodni zvezi za spomin na holokavst je imenovala Aljuša Pertinača.

Ljubljana. Minister za kulturo Tone Peršak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za kulturo Tone Peršak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, se je potreba po ustanovitvi sveta pokazala na razpravi o jezikovnih virih in tehnologijah, ki je potekala 30. januarja na ministrstvu za kulturo in na kateri so bili prisotni tako predstavniki države kot ustvarjalci jezikovnih virov in tehnologij ter njihovi uporabniki. Udeleženci razprave so se namreč strinjali, da je digitalizacija slovenskega jezika osnova za ves digitalni razvoj in opolnomočenje razvijalcev oziroma izvajalcev različnih rešitev. V nasprotnem primeru bomo dolgoročno škodovali slovenskemu jeziku in njegovim govorkam in govorcem.

Svet bo vodil Peršak, poleg njega pa bodo njegovi člani še minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, vodja službe za slovenski jezik ministrstva za kulturo Simona Bergoč, Kozma Ahačič z ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Simon Krek z Instituta Jožef Stefan in Marko Robnik Šikonja z Univerze v Ljubljani.

Svet bo med drugim obravnaval in potrjeval strateške usmeritve na področju razvoja jezikovnih virov in tehnologij v državni upravi, skrbel za prepoznavanje potreb na omenjenem področju ter dajal predloge in pobude v zvezi z nadaljnjim načrtovanjem razvoja jezikovnih virov in tehnologij.

Vlada je danes imenovala tudi člana stalne delegacije Slovenije za sodelovanje v Mednarodni zvezi za spomin na holokavst, kar je postal Aljuš Pertinač. Z omenjenega mesta je razrešila Mijo Javornik z ministrstva za izobraževanje.

Vlada je imenovala tudi nove člane upravnega odbora Univerze v Ljubljani. Za mandatno dobo štirih let je za svoje predstavnike v omenjenem upravnem odboru imenovala Petra Umeka, Urbana Krajcarja in Jožeta Colariča.