23.3.2017 13:49

Slovenija načrtuje izvajanje programa Evropskih šol

Ljubljana, 23. marca - Vlada se je seznanila z aktivnostmi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport o uvedbi izvajanja programa Evropskih šol, ki omogoča skupno izobraževanje otrokom osebja, zaposlenega v institucijah EU. Otrokom, ki prihajajo iz različnih držav in različnih šolskih sistemov, ta program zagotavlja ustrezno izobraževanje, so sporočili po seji vlade.

Ljubljana, vlada. Seja vlade. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, vlada.
Seja vlade.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili, v okviru programa Evropskih šol obstaja tudi možnost, da se v državi članici ustanovi tako imenovana akreditirana šola, če v njej deluje evropska institucija. Edina evropska institucija s sedežem v Sloveniji je Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER). Ta si že dlje časa prizadeva za ustanovitev Evropske šole v Ljubljani. Pravna podlaga za to je lani sprejeti zakon o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja.

Ustanovitev evropske šole predlaga država gostiteljica, ki svetu guvernerjev predloži dokument o nameri za izvajanje programa. Vlada je za to pooblastila ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. Če je mnenje sveta guvernerjev pozitivno, mora šola, ki je kandidatka za akreditacijo, predložiti dokument o skladnosti, nato pa sledi postopek akreditacije.

Makovec Brenčičeva namerava soglasje za izvajanje programa Evropskih šol izdati Šolskemu centru Ljubljana, ker ima šola za to zagotovljene ustrezne prostorske pogoje.

Konvencijo o statutu Evropskih šol je Slovenija ratificirala že leta 2004, so še zapisali po današnji seji vlade.