#družba 23.3.2017 14:58

S posebnim orodjem lažje do naročila inovativnih rešitev

Ljubljana, 23. marca - Na GZS so danes naročnikom v javnem naročanju predstavili mednarodni projekt PPI2Innovate, katerega namen je povečati uporabo javnega naročanja inovativnih rešitev v srednji Evropi. V okviru projekta nastaja posebno orodje, ki bo v pomoč naročnikom. Primer dobre prakse na tem področju je Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana.

V projektu Krepitev zmogljivosti za spodbujanje uporabe javnega naročanja inovativnih rešitev v srednji Evropi (PPI2Innovate), ki ga sofinancira evropski sklad za regionalni razvoj, sodelujejo partnerji iz šestih držav, v Sloveniji sta to ministrstvo za javno upravo in zavod Tehnološka mreža ICT.

Glavni cilj projekta je spodbujati naročnike na območju srednje Evrope k uporabi javnega naročanja inovativnih rešitev, ki še niso dostopne ali niso v veliki meri dostopne na trgu. S tem naj bi vplivali tudi na znanstveno-raziskovalni sektor, da razvija in komercializira inovacije. To naj bi na koncu privedlo do večje konkurenčnosti srednje Evrope na področju inovacij na evropskem in svetovnem trgu.

Naročanje inovativnih rešitev bo olajšal pripomoček PPI2Innovate - zbirka priporočil, naukov in dobrih praks s področja javnega naročanja inovativnih rešitev, s katerega pripravo so se naročniki seznanili na današnjem dogodku. Na voljo bo do konca maja, nato pa se bo dopolnjeval.

"Pripomoček bo spodbudil razmišljanja o nečem novem, inovativnem," je na novinarski konferenci ob robu današnjega srečanja v Ljubljani povedal generalni direktor direktorata za javno naročanje na ministrstvu za javno upravo Sašo Matas.

Projektni partnerji želijo v treh letih trajanja projekta, to je do konca maja 2019, razviti tri takšne pripomočke: za področje pametne energije, pametnega zdravja in pametne in informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Prvi bodo pripomoček PPI2Innovate uporabili na ministrstvu za javno upravo. Kot je dejal Matas, sodelujejo pri pripravi teh smernic, nato pa bodo poskusili izpeljati inovativno naročilo. Kakšno natančno, še ni znal povedati, bo pa s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije in objavljeno predvidoma jeseni.

Matas je prepričan, da je treba inovativnost prepoznati tudi kot pomemben element javnega naročanja. "Inovativnost spodbuja investicije, vpliva na gospodarsko rast in nova delovna mesta ter je pomemben element gospodarskega razvoja države," je dejal.

Podobno meni direktor zavoda Tehnološka mreža ICT Stanko Šalamun. "Smo v obdobju silovitega razvoja tehnologij na različnih področij, kot so denimo koncepti pametnih mest, za katerimi kot naročniki in tudi kot uporabniki stojijo javne ustanove, zato je pomembno, da se te inovacije tudi v Sloveniji uvajajo na teh ravneh," je dejal. V nasprotnem primeru bodo uspešna slovenska podjetja prepuščena prodaji teh storitev le v tujini.

S projektom PPI2Innovate želijo tako opogumiti javni sektor, da se začne bolj pogumno in sistematično posluževati javnih naročil inovativnih rešitev. "To ni enostavno, so pa učinki toliko večji," je dejal Šalamun.

Za primer dobre prakse pri naročanju inovativnih rešitev velja Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana, s katerim so se seznanili udeleženci dogodka. "Z njim se je Slovenija zapisala na zemljevid najbolj naprednih držav, kar se tiče ravnanja z odpadki," je povedal Šalamun.

Kot je pojasnil, zgradbe same po sebi niso inovativne, pač pa je bila inovativnost desetletnega Snaginega projekta v tem, da se ne gradi le center za predelavo odpadkov, ampak se je v celotnem postopku razmišljalo o tem, kaj bi bili učinki oz. produkti tega predelovanja in recikliranja odpadkov.