Slovenija #družba 16.3.2017 13:30

Severnoprimorski župani za večjo internacionalizacijo regijskega gospodarstva

Nova Gorica, 16. marca - Ajdovska občina je skupaj z Razvojno agencijo ROD in Območno obrtno zbornico Ajdovščina-Vipava pripravila regijski program Internacionalizacija območja Severna Primorska. Z njim načrtujejo pomoč regijskemu gospodarstvu pri odpiranju na tuje ter različne akcije za privabljanje večjega števila tujih investitorjev v regijo.

Nova Gorica, Mestna hiša
Seja sveta severnoprimorske regije.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna hiša
Seja sveta severnoprimorske regije.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Program je ajdovski župan Tadej Beočanin danes predstavil na seji sveta regije. V razpravi ga je večina prisotnih županov in predstavnikov občin podprla, nekateri pa so bili do predstavljenega projekta nekoliko zadržani.

Po besedah Beočanina je namen regijskega programa že obstoječe dejavnosti promocije severnoprimorske regije sistemsko urediti ter s tem dosegati še boljše multiplikativne rezultate.

"V preteklosti vzpostavljene vezi regije s tujimi trgi aktivno in uspešno delujejo. Zato program za leto 2017 stremi k iskanju novih potencialnih trgov ozirajoč se na potrebe in interese regijskega gospodarstva," je povedal ajdovski župan.

Program je zasnovan na dveh stebrih. Prvi je namenjen pomoči domačim gospodarstvenikom, podjetnikom in obrtnikom, ki jim bodo skozi aktivnosti, ki jih bodo izvajali na območju regije, omogočali stike z gospodarstvom iz tujine in tako širili njihov možen krog sodelovanja.

Drugi steber pa predvideva predstavitve investicijskih projektov tujim podjetnikom in investitorjem. "Gre za projekte, ki jih imamo v občinah identificirane, obenem pa premalo sredstev, da bi jih lahko izpeljali. Torej gre za privabljanje tujih investitorjev, da bi investirali na našem območju," je še povedal Beočanin.

Te investicije so lahko tako na področju turizma, greenfield investicije, bodisi na področju sociale, kot je gradnja varovanih stanovanj in podobno.

Med pomisleki je tolminski župan Uroš Brežan izpostavil, da podobni projekti že tečejo na državnem nivoju in bi bilo potrebno le počrpati sredstva, ki so namenjena za tovrstne aktivnosti. Na takšen način so pripravljeni tudi določeni projekti na območju regije - tak je na primer turistični projekt eko hotelske verige od Bovca do Vipave.

"Želimo si sicer, da bi takšnih skupnih regijskih projektov oblikovali čim več, saj je določen segment takih investitorjev, ki jih zanimajo zgolj velike zgodbe. Takih pa ne more pripraviti prav nobena občina sama zase, pač pa jih moramo pripraviti skupaj," je še pojasnil Tadej Beočanin.