#družba 1.3.2017 14:19

Slovenec med najboljšimi fotografi tekmovanja Sony World Photography Awards

Ljubljana, 1. marca - Slovenec Dino Kužnik se je na enem največjih mednarodnih fotografskih natečajev Sony World Photography Awards 2017, ki letos poteka že 10. leto zapored, uvrstil v ožji izbor. S serijo fotografij, ki jo je naslovil Arizona Pastels, ga je namreč žirija tekmovanja uvrstila med 10 najboljših fotografov v profesionalni kategoriji Pokrajina.

"Uvrstitev v top 10 v kategoriji Pokrajina mi predstavlja predvsem zagon in potrditev, da se gibljem v pravo smer oz. da sem na pravi poti," je za STA povedal Kužnik, ki trenutno trenutno kot oblikovalec dela za podjetje Celtra v New Yorku.

Na tekmovanju se je za nagrade potegovalo okrog 227.000 prijavljenih fotografij iz 183 držav, od tega 110.000 fotografij v profesionalni kategoriji, več kot 105.000 v kategoriji Open, in preko 11.000 v kategoriji Youth.

Kužnik je edini Slovenec, ki mu je na prestižnem mednarodnem tekmovanju uspela uvrstitev med najboljših 10. Za uvrstitev med najboljše se bo sicer potegoval tudi Slovenec Aleš Komovec, ki se je na predizboru fotografskega natečaja uvrstil med 50 najboljših v odprti kategoriji Narava.

Ljubljana.
Fotografija iz serije Arizona Pastels slovenskega fotografa Dina Kužnika.
Foto: Dino Kužnik/Sony world photography awards

Zmagovalci kategorij Open ter nacionalni zmagovalci Sonyjevega tekmovanja bodo znani 28. marca, zmagovalce ostalih kategorij ter fotografa leta pa bodo razglasili 20. aprila v Londonu. Najboljše fotografije bodo na ogled tudi v sklopu razstave Sony World Photography Awards in Martin Parr, ki bo potekala aprila in maja v Londonu.

Serijo fotografij Arizona Pastels, ki jo je žirija natečaja uvrstila med najboljše v kategoriji Pokrajina, je Kužnik ustvaril med potovanjem po Arizoni.

"Prikazuje predvsem ameriško pokrajino, včasih tudi napol urbane oz. zapuščene predele v povezavi z vsakdanjimi oz. spregledanimi stvarmi, ki jih mogoče nekdo vidi kot samoumevne. Je pa tudi nekakšna refleksija mojega počutja oz. stanje uma, ki je na teh potovanjih v fokusu, brez stresa, mirno, urejeno. To stanje je tudi nekakšna protiutež hitremu življenjskemu slogu v New Yorku. Ravnotežje je pomembno," je o seriji zapisal Kužnik.

Ljubljana.
Fotografija iz serije Arizona Pastels slovenskega fotografa Dina Kužnika.
Foto: Dino Kužnik/Sony world photography awards

Mladi oblikovalec in fotograf Kužnik se je sicer s fotografijo srečal že kot otrok. Bolj resno pa se ji je posvetil med študijem na naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, ko si je kupil prvi digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat.

S fotografijo se trenutno ukvarja polprofesionalno. Precej časa nameni samostojnim projektom oz. serijam, občasnemu delu in pa tudi potrebam Celtre, je povedal.

"Svoj stil konstantno razvijam. Se pa gibljem v smer kompocizijsko pravilnih, preprostih fotografij, z izstopajočim motivom - kar je precej vidno v tej seriji. Edini pristop, ki mu sledim, je ta, da fotografiram večino svojih projektov na film. Na ta način dosežem izgled, ki si ga želim."

Med fotografi, ki so nanj naredili največji vtis, so Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Joel Meyerowitz, Vivian Sasen, Tod Hiddo, Martin Parr, Bruce Gilden, ...

Serija fotografij Arizona Pastels je na ogled na tem mestu . Več fotografij mladega fotografa pa je na voljo na njegovem Instagram profilu.