Slovenija #družba 19.2.2017 8:55

Velenjska občina vodilna v projektu Chestnut

Velenje, 19. februarja - Velenjska občina je nedavno postala vodilni partner v evropskem projektu CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport (Chestnut). Projekt prenaša metode celostnega prometnega načrtovanja na raven funkcionalnih urbanih območij, ki se osredotoča predvsem na človeka, kakovost okolja in življenja.

Velenje. Pogled na mesto Velenje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Velenje.
Pogled na mesto Velenje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Več kot dva milijona evrov vreden projekt je decembra lani začelo izvajati 15 partnerjev iz osmih držav Podonavja, so sporočili z velenjske občine.

Izziv projekta Chestnut je prenos metod celostnega prometnega načrtovanja na raven funkcionalnih urbanih območij. Skladno s tem je tudi zastavljen konkretni cilj, zmanjšanje obsega zasebnega prometa.

V sklopu projekta se bo izvedlo 12 pilotnih akcij, s področij mestnih sistemov za izposojo koles, električne mobilnost ter različnih prometnih študij. Pilotni projekti so manjše investicije, s katerimi se bodo podkrepile v projektu izdelane strategije in akcijski načrti.

V mestih predstavljajo tudi trajne ukrepe, s katerimi se prebivalci praviloma hitro identificirajo, imajo pa tudi transnacionalen pomen.

V okviru projekta bodo v Velenju nadgradili sistem za izposojo koles Bicy ter aplikacijo Lokalc Guts - sistem za obveščanje uporabnikov Lokalca in Bicyja v realnem času.