#družba 20.1.2017 12:37

Raziskovalci IJS razvili pametno uro za pomoč starejšim

Ljubljana, 20. januarja - Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) so razvili sistem IN LIFE, ki predstavlja prelomno izboljšanje skrbi za starejše v okviru novega evropskega standarda. Osrednji del sistema je pametna ura, ki brezžično komunicira s sistemom ter skrbi za udobje in varnost uporabnika, so povedali na današnji predstavitvi dosežka.

Ljubljana, Dom starejših občanov Fužine. Pametna ura sistema IN LIFE, ki so ga razvili raziskovalci Instituta Jožef Stefan. Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, Dom starejših občanov Fužine.
Pametna ura sistema IN LIFE, ki so ga razvili raziskovalci Instituta Jožef Stefan.
Foto: Lea Udovč/STA

Sistem IN LIFE povezuje starejše in njihove skrbnike ter pomaga pri komunikaciji in razporejanju oskrbe. Primeren je za starejše, ki bi želeli dlje časa bivati v domačem okolju, za uporabnike, ki živijo v oskrbovanih stanovanjih, in za uporabnike v domovih starejših občanov, je na današnji predstavitvi v Domu starejših občanov Fužine povedal vodja odseka za inteligentne sisteme na IJS Matjaž Gams.

Kot je pojasnil, je pametna ura pravzaprav inteligentni pametni telefon, ki nudi preproste funkcije, ki ne potrebujejo posebnih znanj, denimo klicanje in pogovor. Ena od najbolj pomembnih funkcij ure pa je po besedah Gamsa zaznavanje poškodb.

Poleg enostavne komunikacije uporabnikov s skrbniki, spremljanja aktivnosti in pošiljanja opomnikov, namreč ura med drugim omogoča tudi avtomatsko zaznavanje padcev, klic na pomoč s pomočjo posebnega gumba in lociranje uporabnika v primeru nevarnosti.

Ob padcu ali podobni nesreči ura denimo samostojno pokliče na pomoč in obvesti sorodnika ali klicni center, ki ga upravlja partner projekta - podjetje Doktor24. Če se starejši določen dan giblje bistveno manj kot običajno, pa lahko ura obvesti sorodnika ali skrbnika, da preveri stanje, je delovanje ure ponazoril Gams.

Ura trenutno podpira deset funkcij, nato pa bo odprta za dodajanje novih. Sistem bodo pol leta pilotno testirali, nato pa bo za približno 100 do 200 evrov na voljo kupcem.

Pametna ura je odgovor na današnje razmere, kjer se povečuje delež starejših, ki zaradi starosti in zdravstvenih težav ne morejo živeti samostojno. Hkrati pa so kapacitete domov za starejše omejene, prav tako število skrbnikov, ki nudijo podporo, so zapisali na IJS.

Cilj mednarodnega projekta IN LIFE je razvoj podpornih tehnologij in storitev, ki bodo starejšim omogočale in podaljšale samostojno življenje. V projektu sodeluje 20 mednarodnih partnerjev, slovenska partnerja sta IJS in Doktor24.