19.1.2017 16:08

Odprte prijave na znanstveni izziv za mlade

Ljubljana, 19. januarja - Mladi znanstveni navdušenci se lahko prijavijo na tekmovanje iz naravoslovja, tehnologije, inženiringa in matematike SciChallenge, ki je namenjeno spodbujanju zanimanja za znanost med mladimi. Avtorji 12 najbolje ocenjenih prispevkov bodo julija letos povabljeni na Dunaj na slavnostno predstavitev projektov. Prijave so na voljo do 30. aprila.

Ljubljana. Mednarodni projekt SciChallenge, pri katerem sodeluje tudi Institut jožef Stefan. Foto: IJS

Ljubljana.
Mednarodni projekt SciChallenge, pri katerem sodeluje tudi Institut jožef Stefan.
Foto: IJS

Kot so zapisali na IJS, v današnjem času potreba po delovnih mestih, povezanih s področji znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike, narašča, obenem pa je vedno manj tistih, ki bi bili zares dovolj usposobljeni, da bi zasedli te položaje.

"Evropa potrebuje več talentiranih mladih ljudi, ki bodo svojo nadarjenost razvijali na področjih znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike in na ta način pripomogli k dvigu konkurenčnosti naše družbe," so zapisali.

Cilj projekta SciChallenge je tako vplivati na povečanje interesa za znanost, tehnologijo, inženiring in matematiko, tudi z vključevanjem inovativnih digitalnih tehnik in družabnih omrežij.

"Dekleta in fante spodbuja, naj že v svojem otroštvu in mladosti sprejmejo izziv in poskusijo na pereče probleme sodobnega sveta pogledati z vidika znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike ter iz te perspektive razmišljati tudi o možnih rešitvah."

Na tekmovanje se lahko prijavijo otroci, stari med 10 in 14 let, in mladi med 15. in 20. letom. Prijavijo se lahko individualno ali v skupini do največ treh oseb.

Za temo za svoj projekt, ki ga naredijo v obliki posterja, prezentacije ali videa, si lahko izberejo eno izmed 50 že vnaprej pripravljenih tem ali pa tekmujejo s svojo lastno temo. Pomembno je le, da izhajajo iz naravoslovja, tehnologije, inženiringa ali matematike, so zapisali na IJS.

Najboljših 12 projektov bo povabljenih na zaključni dogodek, ki bo potekal julija na Dunaju, kjer bodo nagrajeni po trije najboljši projekti v vsaki starostni skupini.

Tekmovanje SciChallenge se izvaja v okviru istoimenskega mednarodnega projekta s partnerji iz Avstrije, Anglije, Švedske, Cipra, Češke in Belgije. Projekt delno sofinancira Evropska unija.

Več o projektu je na voljo na povezavi http://www.scichallenge.eu/.