Podjetja 17.1.2017 8:41

Yaskawa bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Kočevju

Kočevje, 17. januarja - Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Kočevju. Novico je za STA davi potrdil kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je dejal, da se s prejemom pisma o nameri o nakupu zemljišč v Občini Kočevje uresničuje prva faza omenjene naložbe.

Ribnica. Podjetje Yaskawa Electric Corporation. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ribnica.
Podjetje Yaskawa Electric Corporation.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Prebilič, ki je ob potrditvi izrazil veliko zadovoljstvo, je dodal, da gradnjo tovarne predvidevajo še letos, predvidoma poleti. Gradili jo bodo v neposredni bližini kočevske industrijske cone, občina pa bo pred tem uredila vse potrebno, je še dejal.

V okviru te 25-milijonske naložbe naj bi zaposlili 170 do 200 ljudi, v igri za mesto njene postavitve pa je bila v sklepni fazi še Ribnica.

Direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler je novembra za STA napovedal, da bi morala Yaskawina slovenska tovarna konec leta 2018 začeti s poskusno proizvodnjo, z redno proizvodnjo naj bi začela leta 2019, za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote med drugim prilagajal zahtevam kupcev in zaposloval predvsem slovenske strokovnjake.

Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku 4000 robotov letno, nato bi prešli na 5000 robotov, končna zmogljivost pa ne bo presegla 6000 robotov letno. Sicer pa bo končno letno proizvodnjo narekoval trg, je še povedal Kosler.

Omenjeno naložbo naj bi s podporo v znesku, ki bo dosegal 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti, podprla tudi Slovenija.

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov je v Sloveniji sicer že prisoten, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Poleg Ribnice naj bi bila sicer po poročanju nekaterih medijev v igri za tovarno robotov tudi Murska Sobota.