Podjetja 12.1.2017 12:43

Magna: Z obratom v Sloveniji 400 delovnih mest

Hoče/Gradec/Toronto, 12. januarja - Kanadski avtomobilski velikan Magna International bo v Sloveniji zgradil nov ličarski obrat, v katerem bo delo dobilo 400 ljudi, je v sredo ob predstavitvi načrtov povedal glavni izvršni direktor Magne Don Walker. Magna je večino novega posla dobila v Evropi, a na stari celini še ne načrtuje nove proizvodne tovarne.

ZDA, New York, razstavišče Jacob Javits Center.
Nemški avtomobil BMW.
Foto: Robi Poredoš/STA

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je Magnino potrditev označil za dobro novico. "Magna je potrdila prvo fazo investicije v Slovenije, kar je dobra novica. Pričakujem, da bodo v nadaljevanju izpeljali tudi ostale faze," je povedal na današnji seji odbora DZ za gospodarstvo.

Izjavo za javnost, predvidoma o tej investiciji, bo popoldne ob sestanku z županom Občine Hoče-Slivnica Markom Soršakom in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom podal predsednik vlade Miro Cerar.

Gradnja obrata v Sloveniji se bo po načrtih Magne začela v drugem četrtletju letos, ko bodo v graški podružnici, Magni Steyr, začeli sestavljati BMW serije 5 in vozilo za Jaguar Land Rover, je poročal kanadski spletni portal The Globe and Mail.

Obrat naj bi stal v občini Hoče-Slivnica. Slovenska vlada je ocenila, da gre za strateško naložbo in lani je DZ na njen predlog sprejel poseben zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo te naložbe. Zakon med drugim omogoča tudi razlastitev lastnikov kmetijskih zemljišč na območju, kjer je gradnja obrata predvidena. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer izrazil upanje, da se bodo z vsemi lastniki uspeli dogovoriti in da razlastitve ne bodo potrebne.

Med prednostmi lokacije v Sloveniji je bližina avstrijskega Gradca, kjer ima tovarno in inženirski center Magna Steyr, predvidena lokacija je infrastrukturno dobro opremljena, saj so v bližini avtocesta, železniška proga in letališče. Bi pa obrat stal na najboljših kmetijskih zemljiščih.

Portal The Globe and Mail je še poročal, da bo Magna Steyr prihodnje leto za Jaguar začela sestavljati vozilo na baterijski pogon, s še dvema avtomobilskima proizvajalcema je v pogovorih za sestavljanje dveh drugih modelov. Katera sta ta dva proizvajalca, po poročanju portala v družbi niso razkrili.

"Večina novopridobljenih poslov je v Evropi," je na investicijski konferenci povedal Walker in dodal, da pa povpraševanje še ni tolikšno, da bi zgradili celotno novo tovarno za sestavljanje vozil.

"Gre za vprašanje kure in jajca," je dejal Walker. "Če bi tu (v Evropi) imeli prilagodljivo tovarno za sestavljanje vozil, bi dobivali nov posel, a ne želimo porabiti kapitala, dokler ne bomo imeli dovolj kritične mase."

Magna naj bi glede na predstavljeni načrt letos na področju sestavljanja vozil ustvarila med 2,7 in tremi milijardami ameriških dolarjev prihodka, ta pa naj bi do leta 2019 narasel na 6,6 do 7,1 milijarde dolarjev.

Celotni prihodki naj bi letos znašali med 36 in 37,7 milijarde dolarjev, do leta 2019 pa naj bi se zvišali na 43,5 do 46,2 milijarde dolarjev.