#družba 15.12.2016 15:28

Akos in ZPS s pozivoma operaterjem glede POP TV in Kanal A

Ljubljana, 15. decembra - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je danes operaterje, ki ponujajo pakete TV-programov, pozvala k ukrepom za omilitev morebitnega vpliva novih nadomestil za prikazovanje vsebin Pro plusa na ceno njihovih paketov. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pa od operaterjev zahteva prilagoditev njihove ponudbe.

Kot so sporočili iz Akosa, je agencija danes "objavila poziv operaterjem, ki ponujajo pakete televizijskih programov, da omilijo morebiten vpliv napovedane spremembe poslovnega modela skupine Pro plus na končne uporabnike".

Medijska hiša Pro plus namreč svoja programa POP TV in Kanal A s 16. januarjem 2017 umika iz digitalnega prizemnega omrežja, od operaterjev, ki ponujajo plačljive platforme za spremljanje TV-programov, pa želi doseči nadomestilo za prikazovanje obeh programov.

Akos je v kratkem sporočilu za javnost zapisal, da poziva operaterje, naj morebitnih stroškov, ki bi nastali zaradi plačil izdajateljem omenjenih televizijskih programov, v kolikor je to mogoče, ne prevalijo na končne uporabnike, ki teh programov ne želijo.

Tako se je odzvala na naraščajoča ugibanja v javnosti, da bo ukrep Pro plusa privedel do podražitev paketov operaterjev, ki ponujajo TV-programe. Prejšnji teden je portal Žurnal24 namreč poročal, da je Pro plus s Telemachom že podpisal dogovor za nadomestilo za POP TV in Kanal A, z Amisom in Telekomom pa da je pričakovati podpis v kratkem.

Operaterji naročnikom teh dveh programov ne bodo ponujali z možnostjo izbire, morebitne podražitve bodo pa izvedli kasneje prihodnje leto, je še poročal Žurnal24.

S svojim pozivom operaterjem so se na dogajanje na trgu TV-programov v Sloveniji odzvali tudi v ZPS zaradi skrbi, da bo to vodilo v podražitev osnovnih paketov TV programov pri operaterjih.

Zato so operaterje pozvali, da v osnovni programski shemi za ugodnejšo ceno ponudijo zgolj programe, za katere ne plačujejo izdajateljem, obenem pa naročnikom omogočijo izbiro plačljivih programov.

"Na ta način bi potrošniki zares plačevali le tisto, kar želijo gledati, zaradi ugodnejše cene pa bi bili programi tudi preko kabelske in IP-televizije dostopnejši najširšemu krogu slovenskih potrošnikov," so zapisali v ZPS.

Kot so še ocenili, ukrep Pro plusa "pomeni siromašenje slovenskega medijskega trga in zapira dostop do informacij dvema najbolj ranljivima skupinama prebivalcev: tistim, ki živijo v odročnejših krajih, in potrošnikom, ki nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi si lahko privoščili plačilo paketa programov pri operaterjih".

ZPS je že pred dvema tednoma pozvala operaterje, ki ponujajo TV-programe, da programe Pro plusa, če bodo ti postali dodatno plačljivi, v svojih shemah ponudijo ločeno in s tem omogočijo potrošnikom možnost izbire o tem, kateri plačljivi programi bodo v njihovih paketih.

V Pro plusu so ta predlog že tedaj označili za neprimeren. "Smo medijska hiša, ki ustvarja program izključno za slovenskega gledalca in v glavnem terminu v povprečju dosega skoraj 50-odstotno gledanost, zato je logično, da smo z vsemi našimi programi prisotni v osnovni shemi vsakega operaterja, s katerim bomo dosegli dogovor."

Umik iz distribucije po za gledalce brezplačno dostopnem prizemnem omrežju naj bi omogočil izdajateljem komercialnih vsebin boljšo izhodišče pri pogajanjih z operaterji o nadomestilu za njihove TV-programe.

Po poročanju medijev operaterji doslej niso bili pripravljeni plačevati nadomestil za slovenske programe, ker jih gledalci lahko spremljajo brezplačno prek sobnih in strešnih anten.