Podjetja 11.12.2016 9:31

Združenje slovenskih pivovarn s 17 novimi člani

Ljubljana, 11. decembra - Združenju slovenskih pivovarn se je na četrtkovi skupščini uradno pridružilo 17 novih članov, od tega 13 pivovarn, za članstvo pa se zanimajo tudi druga podjetja. Na skupščini so sicer med drugim obravnavali program dela za prihodnje leto, ki bo temeljil na treh stebrih in vključeval različne, tudi mednarodne dogodke.

Ljubljana. Zaboj, pivo. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zaboj, pivo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz združenja, bo program njihovega dela temeljil na vsaj treh stebrih. To so pivo kot izdelek, pivo in družba ter pivo in ekonomija.

Znotraj prvega bo združenje gostitelj 36. Evropske konvencije pivovarn, ki bo potekala od 14. do 18. maja 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Spremljevalni program bo vključeval tako izobraževanje kot tudi obiske pivovarn in priljubljenih slovenskih turističnih krajev. Združenje v Sloveniji pričakuje več kot 300 svetovnih strokovnjakov, ki so povezani s pivovarstvom.

Dogodek bo po njihovih navedbah priložnost za prikaz slovenske kreativnosti in kakovosti pivovarske dejavnosti. Poteka tudi natečaj za oblikovanje napisa za kongresni kozarec, ki ima potencial, da postane slovenski degustacijski kozarec za pivo, ki bo predstavljen ob konvenciji. V ta steber sodi tudi prvi slovenski dan piva v organizaciji združenja, mednarodni dan piva pa je združenje v središču Ljubljane obeležilo že letos.

Pivo in družba je steber, znotraj katerega bo pomemben del vsebine povezan z ozaveščanjem in izobraževanjem o odgovornem pitju piva. Načrtujejo organizacijo slovenskega dneva piva, ki ga želijo izkoristiti tudi za izobraževanje širše laične javnosti o pivu.

Tudi v prihodnjem letu bodo ozaveščenost do pitja še posebej poudarjali na svetovni dan odgovornega pitja piva, v načrtu je predstavitev knjige Pivo in zdravje, ki so jo pripravili neodvisni evropski znanstveniki, z zunanjimi partnerji pa bo ozaveščanje usmerjeno tudi na varnost in odgovornost v prometu. V Pivovarni Laško Union so dodali, da bodo v prihodnje 10 odstotkov svojega medijskega proračuna namenili izključno ozaveščanju uporabnikov o odgovornem pitju piva, so navedli v združenju.

V stebru pivo in ekonomija bodo poleg vseh atributov, ki jih pivovarstvo nosi v družbi kot pomembna gospodarska panoga, velik izziv predstavljale trošarine. Te so se za male pivovarje sicer prepolovile, drugi pivovarji v Sloveniji pa ostajajo v položaju trošarinsko najbolj obremenjenih proizvajalcev piva v Evropi, opozarjajo v združenju.

"Že razmerje trošarin med pivom in žganimi pijačami je v primerjavi z EU nesorazmerno, saj pri nas znaša ena proti 1,5, v EU pa ena proti tri. Pivovarska industrija je tudi pomemben generator delovnih mest, saj eno delovno mesto v pivovarstvu ustvari kar sedem mest v podpornih in komplementarnih dejavnostih," so še zapisali v združenju.