#družba 11.11.2016 11:44

Slovenska študentska ekipa zmagala na mednarodnem tekmovanju v Milanu

Ljubljana, 11. novembra - Slovenska študentska startup ekipa je zmagala na mednarodnem tekmovanju za najboljšo IKT poslovno idejo CREA ICT Business Idea Contest, ki je konec oktobra potekalo v Milanu. Ekipa TAFR je komisijo prepričala z avtonomnim robotom za vzdrževanje vinske trte, so sporočili iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR).

Ljubljana. Zmagovalna ekipa tekmovanja CREA ICT Business Idea Contest. Foto: RRA LUR

Ljubljana.
Zmagovalna ekipa tekmovanja CREA ICT Business Idea Contest.
Foto: RRA LUR

Mednarodnega tekmovanja, ki je potekalo v okviru največjega sejma na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij v Italiji SMAU, se je udeležilo 14 zmagovalnih ekip vseh letošnjih poletnih šol Crea. Te so pod sloganom Kreativnost in informacijske tehnologije za nove oblike podjetništva potekale v sedmih partnerskih državah.

Slovenska ekipa ekipa TAFR si je prvo mesto prislužila z avtonomnim robotom, ki se s pomočjo računalniškega vida samostojno premika po vinogradu, oceni stanje trt in po potrebi izvaja dognojevanje ter poskrbi za njihovo zaščito. S svojo celostno predstavitvijo in inovativno idejo so navdušila 14-člansko mednarodno komisijo v sestavi investitorjev in predstavnikov podpornih okolij.

Prve tri ekipe mednarodnega tekmovanja so za nagrado prejele možnost inkubiranja v enem izmed treh evropskih inkubatorjev, in sicer milanskem PoliHubu, Poslovnem inkubatorju Tallin in Crosspring inkubatorju na Nizozemskem.

Poleg ekipe TAFR je Slovenijo na tekmovanju zastopala tudi skupina aMediMat z inovativnim obližem za zdravljenje kroničnih ran z matičnimi celicami. Obe sta se kalili na drugi poletni šoli Crea na temo Zelena prihodnost, ki sta jo julija v Ljubljani organizirali RRA LUR in ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko.

Letošnja zmaga slovenske ekipe na mednarodnem tekmovanju je sicer že druga po vrsti. Lani je namreč slovenska ekipa Homey osvojila prvo mesto na tekmovanju ICT 2015 Innovate, Connect, Transformn v Lizboni, kamor se je uvrstila po zmagi na oktobrski poletni šoli Crea v Ljubljani.

Kot so zapisali v RRA LUR, je bil tudi letos eden izmed osnovnih ciljev poletne šole CREA interdisciplinarno povezovanje znotraj startup ekip, kar se je ponovno izkazalo kot prava usmeritev. Po besedah člana ekipe TAFR Janeza Cimermana, je ravno to tudi pri njih bistveno pripomoglo k hitremu in uspešnemu razvoju ideje.

Vodja projekta na RRA LUR Tina Pezdirc Nograšek pa je ob ponovni zmagi slovenske ekipe poudarila, da je uspeh v tako široki mednarodni konkurenci hkrati tudi potrditev, da je poletna šola CREA Ljubljana postregla s kakovostnim programom, vrhunskimi mentorji in odlično organizacijo.