Startupi 13.10.2016 17:10

IT-oddelki kot nosilci sprememb v podjetju

Ljubljana, 13. oktobra - Vloga vodij informacijskih tehnologij (IT) v podjetjih niso le izboljšave tehnologije, temveč predvsem spreminjanje procesov v podjetju. Oddelki za informacijske tehnologije so postali nosilci sprememb, od njih se zahteva učinkovitost, po drugi strani pa so pogosto omejeni s korporacijsko kulturo, zmanjševanjem sredstev, pa tudi znanji, so povedali na današnji okrogli mizi v okviru sejma Infosek Expo 2016.

Ljubljana, gospodarsko razstavišče. Okrogla miza o vlogi tehničnih direktorjev v podjetjih v okviru sejma Infosek expo 2016. Foto: STA

Ljubljana, gospodarsko razstavišče.
Okrogla miza o vlogi tehničnih direktorjev v podjetjih v okviru sejma Infosek expo 2016.
Foto: STA

Vloga IT-oddelkov je na prvem mestu v podpori podjetju ter proaktivnosti, je menil Boštjan Tušar, direktor informacijskih tehnologij v podjetju Hidria. Proaktivnost je še posebej nujna pri podjetjih, ki imajo nižjo kulturo inovativnosti na posameznih oddelkih, tam je priložnost za IT, da inovativnost pospeši, je dejal.

Po mnenju Edmonda Pajka iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije tehnični vodja ne sme biti le svetovalec, temveč mora biti vključen v odločevalske strukture ter sooblikovati strategije IT v podjetju. Pri tem pa so nujni zaupanje in kompetence, kar je potrebno potrjevati z rezultati, je izpostavil.

IT vedno tekmuje z realnim svetom - potrebnih je veliko poskusov, da neka ideja zaživi, je dejal Dean Korošec iz zavarovalnice Vzajemna. "Če sistem zastavite na način, da ste agilnejši v realizaciji poskusov, imate več možnosti, da uspete s pravimi produkti, nastopi na trgu, ki se na koncu obrestujejo."

Eden ključnih virov za transformacijo pa je po njegovem mnenju interna kapaciteta za spreminjanje. Veliko časa in sredstev je potrebno posvetiti ne le nakupu opreme, temveč tudi internemu prodajanju, uvajanju sprememb med sodelavci, je bil prepričan Korošec.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi vodja Službe za informatiko in dokumentacijo na Radioteleviziji Slovenija Silvester Kink, izvršni direktor informacijske tehnologije v Adriatic Slovenica Edvard Šimec ter vodja informatike v podjetju Mariborski vodovod Bojan Erker.