F3ZO 30.9.2016 0:30

Sklepni dan Festivala za tretje življenjsko obdobje v znamenju 70-letnice Zdusa

Ljubljana, 30. septembra - V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo danes odvil sklepni dan letošnjega, že 16. Festivala za tretje življenjsko obdobje. Zaznamovala ga bo slavnostna akademija v počastitev 70-letnice delovanja Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus). Udeležence bosta nagovorila premier Miro Cerar in predsednik Zdusa Janez Sušnik.

Ljubljana, Cankarjev dom. Festival za tretje življenjsko obdobje. Arhiv STA. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Festival za tretje življenjsko obdobje.
Arhiv STA.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sklepni dan Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) bo ponudil tudi predstavitev raziskovalnih projektov s področja staranja in dolgožive družbe ter okrogli mizi o digitalnem medgeneracijskem povezovanju in ustvarjalnosti starejših. Sicer bo tridnevno festivalsko dogajanje, ki se je začelo v sredo, postreglo z več kot 250 strokovnimi in izobraževalnimi prireditvami ter predstavitvenimi razstavami.

Letošnji program namenja posebno pozornost koristim digitalnega medgeneracijskega povezovanja in pomenu ohranjanja talentov pri starejših. Že otvoritvena okrogla miza festivala pa je opozorila, da bo v prihodnje eden glavnih izzivov obvladovanje demografskih sprememb. Nasploh je osrednje sporočilo festivalskih razprav, da je treba poiskati celovit odgovor na tveganja, ki jih prinaša dolgoživa družba.

Demografske spremembe opredeljujeta predvsem zmanjševanje delovno sposobnih in povečevanje števila starejših. Po osnovnem scenariju projekcij prebivalstva Europop 2013 bo v Sloveniji leta 2060 skoraj tretjina prebivalcev starejša od 65 let, proces staranja prebivalstva pa bo intenzivnejši kot v drugih državah EU. Spremembe bodo prizadele vse generacije - najbolj mlade, najmanj pa starejše, ki so že upokojeni.

Tradicionalni Festival za tretje življenjsko obdobje je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi.