EU 27.9.2016 0:30

Na posvetu o prihodnjem evropskem socialnem modelu

Ljubljana, 27. septembra - Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in državni svet danes pripravljata predstavitev in posvet o evropskem stebru socialnih pravic z naslovom Kakšen naj bo evropski socialni model v prihodnje? Na posvetu se bodo udeleženci podrobneje dotaknili vprašanj dostopa do trga dela in zagotavljanja poštenih delovnih pogojev ter dolgotrajne oskrbe.

Belgija, Bruselj. Logotip Evropske komisije, zastava Slovenije. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Logotip Evropske komisije, zastava Slovenije.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Na posvetu bodo udeleženci med drugim iskali odgovore na vprašanja, katere so prednostne naloge EU na področju zaposlovanja in socialne politike, ali je trenutna zakonodaja na ravni EU zadostna in sledi trendom, katera bi morala biti prednostna področja ukrepanja na področju socialnih pravic ter ali bi na katerem od področij morali določiti minimalne standarde.

Udeležence bodo nagovorili predsednik DS Mitja Bervar, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Evropski steber socialnih pravic sodi v okvir prizadevanj Evropske komisije za bolj poglobljeno in pravičnejšo ekonomsko in monetarno unijo. Cilj pobude je določiti temeljna načela za podporo delujočim in pravičnejšim trgom dela in mrežam socialne varnosti v območju z evrom. Steber naj bi temeljil na obstoječem socialnem redu EU in ga dopolnjeval.

Po besedah ministrice Kopač Mrakove Slovenija na splošno pozdravlja in podpira koncept evropskega stebra socialnih pravic in tudi napor Evropske komisije za doseganje bolj jasne vizije socialne Evrope. Zavzema se za določitev minimalnih standardov na trgu dela in poudarja pomen preprečevanja socialnega dampinga.