zelenaLJ Turizem 27.9.2016 0:30

Ob svetovnem dnevu turizma v Ljubljani izpostavljene zelene destinacije

Ljubljana, 27. septembra - Na današnji dan obeležujemo svetovni dan turizma; letos ta poteka pod sloganom Turizem za vse. V Sloveniji bo še posebej izpostavljena Ljubljana, ki bo tudi kot Zelena prestolnica Evrope 2016 gostila tako imenovani Global Green Destinations Day.

Ljubljana, Mestni trg. Zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Mestni trg.
Zelena prestolnica Evrope 2016.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Dvodnevno dogajanje v okviru globalnega dneva zelenih destinacij bo obsegalo več kot 30 predavanj, študijskih panelov in delavnic, na katerih bodo udeleženci obravnavali ključne vidike trajnostnega razvoja v turizmu. Današnji vrhunec bo večerna prireditev na Ljubljanskem gradu, kjer bodo razglasili 100 najuspešnejših trajnostno naravnanih turističnih destinacij sveta in svečano podelili priznanja ponudnikom zelenih rešitev v turizmu.

Trajnostni razvoj je glavna usmeritev slovenskega turizma. V ta namen je Slovenska turistična organizacija leta 2015 uvedla Zeleno shemo slovenskega turizma - certifikacijsko shemo, s katero se trajnostno delovanje slovenskih destinacij in ponudnikov presoja po mednarodnih merilih. Novi nosilci zelene znamke kakovosti bodo znani prav na današnji slavnostni prireditvi.

Ob tej priložnost bo podana tudi ocena trajnosti Slovenije. Naša država je namreč prva na svetu, ki jo organizacija Green Destinations celostno ocenjuje po mednarodnih merilih trajnosti. Pri tem preverjajo stanje na podlagi 100 kriterijev s področij, kot so narava, okolje, kultura, lokalna identiteta, socialna blaginja in gostoljubnost.

Letos svetovni dan turizma sicer poteka pod sloganom Turizem za vse, ki opozarja na potrebo po dostopnosti turističnih storitev invalidom, družinam z majhnimi otroki, starejšim in drugim z različnimi ovirami.

"Prav bi bilo, da so turistična doživetja in z njimi povezane radosti dosegljive tudi vsem ranljivim ljudem, kot so gibalno, senzorno, psihično in intelektualno ovirani, ljudem, ki so v socialni stiski, in starostnikom," je v poslanici ob svetovnem dnevu turizma zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Obseg teh ciljnih skupin ni zanemarljiv in lahko za turistične ponudnike predstavlja tudi poslovno priložnost," je spomnil.

Na ta dan bodo po številnih slovenskih krajih pripravili različne aktivnosti, kot so brezplačni izleti, ogledi in vodenja. Turistična zveza Slovenije skupaj z lokalnimi organizacijami pripravlja projekt Zeleno okno, s katerim bodo turistična društva in institucije izpostavili posebnosti v svojem kraju.