Podjetja 23.9.2016 19:12

Štiri organizacije Koprivnikarja pozivajo k odstopu od sodelovanja z Uberjem

Ljubljana, 23. septembra - Sindikat Mladi Plus, Svobodni sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo in Društvo Svetovalnica za migrante ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pozivajo k odstopu od sodelovanja s podjetjem Uber. Kot razlog navajajo prakso podjetja, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov.

Ljubljana, vlada. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, vlada.
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Štiri organizacije v javnem pozivu v odzivu na podpis pisma o nameri ministra pozivajo, da "nemudoma in nepreklicno" odstopi od kakršnegakoli sodelovanja s podjetjem Uber. Organizacije ministru očitajo, da je pismo o nameri podpisal s podjetjem, katerega storitve so prepovedane širom sveta zaradi njihove prakse, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov.

Ob tem še opozarjajo na neskladnost tovrstne prakse z dokumentom Za dostojno delo, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti javno objavilo v začetku letošnjega marca. V njem piše, da je eden izmed primerov prekarnosti pojav "prikritih delovnih razmerij", "ko se razmerje med delavcem in delodajalcem navzven prikazuje drugače, kot je v resnici, z namenom izničenja ali zmanjšanja zaščite delavcev oziroma zaradi izogibanja plačilu prispevkov in davkov."

Kot še opozarjajo v pozivu, se podjetje Uber samo v Združenih državah Amerike sooča s 173 tožbami delavcev. Storitve podjetja Uber so prepovedane v Bruslju, na Danskem pa je bila novembra 2014 sprožena policijska preiskava, ki ugotavlja, ali sta Uber Black in UberPop zakoniti. Uporabo UberPop storitev je prepovedalo tudi sodišče v Frankfurtu, prav tako so UberPop prepovedali v Italiji in na Nizozemskem.

Podjetje Uber pa je v odzivu izpostavilo, da njihova tehnologija v že več kot 500 mestih po vsem svetu ustvarja nove in fleksibilne delovne priložnosti za vse tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Mladi, brezposelni, upokojenci, starši, delno zaposleni - vsi ti lahko z Uberjevo pomočjo postanejo mikro podjetniki že s tem, da vozijo lastna vozila, ko jim to najbolj ustreza, poudarjajo v sporočilu za javnost.

Ob tem so spomnili, da je v evropski agendi za sodelovalno gospodarstvo Evropska komisija izpostavila, da je sodelovalno gospodarstvo pomemben in hitro rastoči del evropskega gospodarstva. Da prinaša nove priložnosti za delo, fleksibilnejše delovno okolje, boljšo uporabo obstoječih sredstev in večjo izbiro za potrošnike.

"V Franciji je bila, na primer, četrtina Uberjevih voznikov partnerjev brezposelnih, preden so začeli voziti za Uber, pri čemer jih je bilo pol prej brez službe več kot eno leto. Raziskava na Hrvaškem je pokazala, da bi 90 odstotkov voznikov partnerjev priporočilo delo prek Uberjeve platforme tudi drugim. Kar 89 odstotkov bi jih moralo zmanjšati življenjske stroške, vzeti kredit ali poiskati dodatno zaposlitev, če ne bi vozili prek Uberjeve platforme," so še poudarili.

Izpostavili so še, da je Uber zavezan sodelovanju s slovensko vlado, saj želi prispevati k temu, da Slovenija čim bolje izkoristi priložnosti, ki jih ponuja digitalno in sodelovalno gospodarstvo. Prepričani so, da bodo skupni napori koristili predvsem slovenskim potrošnikom, ki morajo biti vedno na prvem mestu.

Pismo o nameri, ki ga je minister Koprivnikar v četrtek v San Franciscu podpisal s podjetjem Uber, je podlaga za sklenitev memoranduma med vlado in Uberjem do konca leta 2016. S tem naj bi bilo po besedah ministrstva vzpostavljeno partnerstvo za spodbujanje razvoja sodelovalnega in digitalnega gospodarstva v Sloveniji.