Startupi 25.9.2016 9:44

Oktobra v Ljubljani drugi finančno-tehnološki hackathon

Ljubljana, 25. septembra - Oktobra bo v prostorih ABC Huba v Ljubljani potekal drugi mednarodni finančno-tehnološki hackathon v jadranski regiji, ki ga organizira družba Halcom s partnerji. Zainteresirane razvojne inženirje, oblikovalce, programerje in partnerje vabijo k prijavi na dogodek, ki bo potekal 15. in 16. oktobra. Rok za prijave je 5. oktober 2016, so sporočili iz Halcoma.

Ljubljana, podjetje Halcom. Sklepni dogodek 13. Zaposlitvenega izziva. Glavni izvršni direktor Halcoma Marko Valjavec. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, podjetje Halcom.
Sklepni dogodek 13. Zaposlitvenega izziva.
Glavni izvršni direktor Halcoma Marko Valjavec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V okviru FinTech Hackathona se bo v 24 urah v razvoju idej pomerilo preko 120 razvojnih inženirjev, dizajnerjev in vseh, ki želijo prispevati k inoviranju v bančni oz. finančni industriji. Nagradni sklad po navedbah organizatorjev presega vrednost 12.000 evrov.

Z dogodkom želijo vzpostaviti spodbujajoče okolje za osveščeno in zainteresirano skupnost in tako spodbuditi tehnološke inovacije na finančno-tehnološkem področju (FinTech). "Povezati želimo banke in startupe v premikanju meja v inoviranju na področju finančne industrije," je izpostavil glavni izvršni direktor Halcoma Marko Valjavec.

Hkrati pa želijo z letošnjim letom projekt razširiti na različna področja ekosistema FinTech ter povečati nabor tehnologij in tehnoloških tematik, ki bodo na voljo udeležencem, so še dodali v Halcomu.

V hackathonu bodo sodelovale banke SKB in Nova KBM, domača in tuja startup podjetja v finančni industriji, kot so Bitstamp, MicroBlink, Halcom Plačila, ter podjetja, ki jih zanimajo rešitve FinTech.

Letos so tako organizatorji s partnerji omogočili šest izzivov, in sicer Robo Advising (SKB), Banking Widgets (Nova KBM), Clairvoyant (Bitstamp), Hal mBills and IoT (Hal mBills), Typing is out, let's OCR (Microblink) ter Chat to order (Atlantic Grupa).

Po besedah vodje plačilnih storitev v Halcom Plačila Simona Steinmana bo letošnji dogodek zelo zanimiv, saj povezujemo fizični in virtualni svet. "IoT prototipne rešitve, ki bi jih želeli videti razvite letos, so denimo, kako bi lahko v lokalu na podlagi količine pijače v kozarcu avtomatično naročil novo pijačo ali kako bi avtomatično naročal hrano domov neposredno iz domačega hladilnika."

Projekt FinTech Hackathon je Halcom prvič organiziral lani, in sicer z vizijo postati največji in najbolj prepoznaven tovrsten dogodek v jadranski regiji.

Halcom rešitve za finančne ustanove ponuja že od leta 1992. Trenutno je prisoten na osmih trgih, njihove rešitve pa uporablja že več kot 70 bank ter štiri centralne banke in klirinške hiše.