Podjetja 23.9.2016 8:49

Državljani bodo predstavili svoje vizije prihodnosti

Ljubljana, 23. septembra - Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SGRZ) iz Bruslja bo v soboto organiziralo drugo posvetovalno delavnico v okviru evropskega projekta CIMULACT. Delavnica je namenjena vsem državljanom, ki želijo prispevati k oblikovanju evropskih politiki ter tem raziskovanja in inovacij. Dogodek bo potekal med 10. in in 16. uro na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.

Ljubljana. Delavnica v okviru projekta CIMULACT. Foto: CIMULACT

Ljubljana.
Delavnica v okviru projekta CIMULACT.
Foto: CIMULACT

Organizatorji k udeležbi vabijo vse, ki bi se želeli priključiti projektu ter s tem vplivati na oblikovanje evropske politike na področju raziskav in inovacij ter sooblikovati prihodnost.

Udeležba na dogodku je brezplačna, obvezne pa so prijave na povezavi https://goo.gl/GwrTW1. Več informacij o dogodku pa je na voljo na http://www.sbra.be/sl/CIMULACT.

CIMULACT (www.cimulact.eu) je triletni projekt, ki ga financira Evropska Komisija in ki se je pričel izvajati junija 2015. Eden od partnerjev v konzorciju je SGRZ, ki je edino nevladno predstavništvo slovenskega gospodarstva in raziskovalne sfere v Bruslju.

Kot je pojasnil direktor SGRZ iz Bruslja Draško Veselinovič, želi Evropska komisija s projektom preveriti, kaj ljudje mislijo in si želijo v prihodnosti. To preverjanje poteka v vseh EU članicah ter v Švici in na Norveškem.

Z vzpostavljanjem pristnega dialoga med državljani, deležniki, znanstveniki in tvorci politik, bodo tako razvite vizije in scenariji želenih prihodnosti, o katerih se bo razpravljalo in jih kasneje preoblikovalo v priporočila in predloge za politike ter teme raziskovanja in inovacij.

Prva delavnica izdelave vizij prihodnosti Evropske unije v okviru projekta CIMULACT je potekala že v začetku letošnjega leta. Tokratna delavnica pa bo priložnost za še podrobnejšo izdelavo vizij.

Izkušnje s prvo delavnico po besedah Veselinoviča kažejo, da gredo cilji in želje ljudi v smer uravnoteženega modela dela in zasebnega življenja, nezapostavljenega univerzalnega dohodka, odgovorne rabe zemlje, izobraževalnega ekosistema kot gonila socialnih inovacij in lokalnega razvoja, sožitja med mestom in podeželjem, tehnologije kot sredstva za blaginjo, več možnosti kolektivnega prevoza in medsebojno povezanih odprtih sistemov ter ciklične ekonomije.

SGRZ predstavlja in povezuje slovensko gospodarstvo, znanost in raziskave ter na osnovi javno-zasebnega partnerstva povezuje javne interese z interesi podjetij in raziskovalne sfere. Člani SGRZ so podjetja, raziskovalne institucije, gospodarska združenja, izobraževalne organizacije, javne ustanove ter lokalne skupnosti.