#družba 23.9.2016 8:00

V Novi Gorici že četrti Festival znanosti

Ljubljana, 23. septembra - Novogoriška e-hiša, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica, je pripravila že četrti Festival znanosti Nova Gorica. Letošnji festival bo po besedah direktorice centra Lare Brun na spektakularen način razkrival zakonitosti vsakdanjih pojavov ter pomen razvoja znanosti in tehnologije s poudarkom na pomenu in rabi laserjev.

Ljubljana. Festival znanosti Nova Gorica. Foto: Festival znanosti

Ljubljana.
Festival znanosti Nova Gorica.
Foto: Festival znanosti

S Festivalom znanosti Nova Gorica, ki bo potekal do sobote, si e-Hiša prizadeva ponuditi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo in znanstveniki od blizu, v sproščenem okolju ter navdušiti otroke in mladino za naravoslovje in tehniko, so zapisali organizatorji.

Za obiskovalce so letos pripravili posebno doživetje, za katerega bodo poskrbeli švedski fiziki iz Univerze v Lundu, strokovnjaki za zvok in svetlobo, ki bodo pripravili spektakularen znanstveni laserski šov. Brezplačne predstave se bodo odvijale v petek in v soboto v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Kot so zapisali organizatorji, je znanstveni laserski šov predstava, ki bo obiskovalce "s pomočjo armade znanstvenih instrumentov in najsodobnejše tehnološke opreme ter spektakularnimi poskusi v živo popeljala v osrčje nepozabnega doživetja in razkrivanja zakonitosti tlaka, elektrike, zgorevanja, zvočnih ter svetlobnih pojavov".

V sklopu dogodka so letos pripravili tudi fotonatečaj na temo poskusov. Zmagovalna dela natečaja bodo na ogled na razstavi v okviru festivala, v petek zvečer pa bodo preddverju Kulturnega doma Nova Gorica podelili tudi nagrade.

Po besedah direktorice Mladinskega centra Nova Gorica Lare Brun si s festivalom in programi e-Hiše prizadevajo uresničevati svoje poslanstvo na področju promocije naravoslovja in tehnike, ki predstavlja velik potencial in priložnost za rast lokalne skupnosti. "Verjamemo, da v prihodnosti, z našimi programi in razvojem e-Hiše v znanstveni center po uspešnih vzorih iz tujine lahko doprinesemo k ustvarjanju atraktivnega študijskega in turističnega okolja," pravi.

Več informacij o programu in sodelujočih je na voljo na www.festivalznanosti.si.