Podjetja 25.9.2016 9:45

Fotona do septembra za petino več prihodkov kot lani v tem času

Ljubljana, 25. septembra - V Fotoni so v prvih osmih mesecih s prodajo ustvarili za petino več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Pomemben vpliv na to je imela prodaja novih laserskih sistemov Dynamis Pro pa tudi povečana prodaja sestrskemu podjetju v ZDA, Fotoni LLC, so v družbi povedali za STA.

Ljubljana. Fotona, logotip, zgradba, podjetje. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Fotona, logotip, zgradba, podjetje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Osrednja dejavnost Fotone je izdelava zdravstvenih laserjev, za potrebe različnih medicinskih področij. Poleg zobozdravstva z laserji pokrivajo predvsem področja dermatologije, ginekologije in estetske kirurgije.

Skoraj polovico prihodkov so jim lani prinesli laserji za uporabo v dermatologiji, sledita področji ginekologije in zoboszdravstva. Manjši del dejavnosti je še vedno namenjen vojaškemu programu. Razvoj vojaške optoelektronike je sicer desetletja tvoril jedro Fotonine proizvodnje, danes pa z njo ustvarijo le še tri odstotke prihodkov iz prodaje.

V zadnjih letih Fotonini prihodki krepko naraščajo. Lani so dosegli rekordne prodajne rezultate v zadnjem 15-letnem obdobju. Ustvarili so 33,6 milijona evrov iz prodaje, s čimer so za več kot 16 odstotkov presegli predlanske rezultate, podvojili so tudi dobiček, ki je lani znašal šest milijonov evrov. Kot je razvidno iz poslovnega poročila za lani, je tolikšen porast prihodkov pripisati povečani prodaji dermatoloških laserjev.

Tudi v letošnjem letu si obetajo rast. "Prodaja v prvih osmih mesecih poteka v skladu s planom in je za 20 odstotkov višja od lanskoletne v tem obdobju," je za STA navedel direktor Fotone Matjaž Lukač.

Fotonini laserski izdelki so plod lastnega razvoja in proizvodne tehnologije, prodajajo jih v 60 držav po vsem svetu. Večino prihodkov, približno 99 odstotkov, ustvarijo z izvozom. Več kot 40 odstotkov prodaje ustvarijo v azijskih državah, skoraj tretjino v Evropi, sledi Severna Amerika z dobrimi 17 odstotki.

Za razvoj namenijo približno sedem odstotkov celotnih prihodkov iz prodaje. "To pomeni, da bomo letos v razvoj investirali nekaj manj kot tri milijone evrov," napoveduje Lukač. Letos bodo v Fotoni največ investicijskih sredstev namenili postavitvi globalnega centra za šolanje uporabnikov Fotoninih medicinskih naprav iz tujine.

V Fotoni tako po proizvodnih programih kot zemljepisno uporabljajo vzdržni in diverzificirani poslovni model. Z raznovrstnostjo jim uspeva izravnavati nihanja in jim omogoča dosegati vzdržno rast z večjim dobičkom na prodajo kot pri konkurenci, je povedal Lukač.

Fotona, nekdanja Iskra elektro optika, je bila prodana kot druga med družbami s seznama slovenske družinske srebrnine, ki jih je državni zbor 2013 namenil za privatizacijo. Država je za svoj delež v podjetju prejela približno 13 milijonov evrov, neuradno pa naj bi kupnina znašala 18 milijonov evrov.

Leta 2014 je večinski lastnik postal Fotona Holdings, LLC. Največja sprememba, ki jo je v podjetje vnesel novi lastnik, je sestrsko podjetje v ZDA - Fotona LLC, ki neposredno trži in prodaja Fotonine naprave v ZDA. "Pred tem smo naprave prodajali prek dveh neodvisnih distributerjev," je še pojasnil Lukač.