Podjetja 27.8.2016 9:47

Podpora podjetjem s koroškega dela problemskega območja pri prodoru na tuje

Dravograd, 27. avgusta - Mikro, mala in srednja podjetja s koroškega dela širšega mariborskega problemskega območja imajo v okviru posebnega projekta pod okriljem Regionalne razvojne agencije (RRA) Koroška možnost dobiti strokovno in drugo podporo pri internacionalizaciji. Na RRA si želijo, da bi v dveh letih vsaj od tri do pet podjetjem pomagali pri prodoru na tuje trge.

RRA Koroška je letos začela izvajati projekt internacionalizacije podjetij iz treh koroških občin, ki spadajo v problemsko območje. To so občine Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi.

Namen projekta, ki ga sicer na Mariborskem izvaja Mariborska razvojna agencija, je povezati podjetnike in različne institucije v Sloveniji in tujini ter na ta način omogočati podjetjem večjo prepoznavnost izven regije in na tujih trgih. Cilj projekta je tako razvoj obstoječih podjetij, ustanavljanje novih podjetij, ohranitev in povečevanje delovnih mest, pa tudi doseganje večje prepoznavnosti Koroške doma in v tujini.

Doslej je bilo v začasno podatkovno bazo RRA Koroška vključenih 41 podjetij oz. podjetnikov, ki so pripravljeni v projektu sodelovati. Sodelovanje poteka tako, da jim RRA Koroška omogoča predstavitev na spletnih straneh, sodelovanje na sejmih doma in v tujini in korporacijska srečanja. "Problem, ki ga tukaj vidimo, je velika zadržanost podjetij," je STA prve izkušnje pri izvajanju projekta predstavila Jana Vauh.

"Gre za podjetja, ki delujejo v lokalnem okolju. To za neka družinska podjetja še nekako gre, če pa hočeš pomagati gospodarstvu, zaposliti več ljudi, se pa moraš odpreti tudi navzven. To pomeni izven regije, izven meja, tu se pa vsi bojijo birokracije, tujega jezika, pristopa. In tu je naša želja, da jim čim bolj pomagamo," je dejala Vauhova, ki prve konkretne učinke projekta pričakuje prihodnje leto.

V prvi fazi se bodo predvsem usmerili v lesno in kovinsko industrijo ter turizem, saj ugotavljajo, da so to najbolj navzoče panoge v omenjenih treh občinah. Po udeležbi na sejmu Agra v Gornji Radgoni v septembru načrtujejo korporacijska srečanja na lesnem sejmu v Celovcu, največjem češkem gradbenem sejmu v Pragi, oktobra pa tudi na mednarodnem inženirskem sejmu v Brnu.

Hkrati je projekt usmerjen tudi v iskanje potencialnih tujih investitorjev, s pomočjo katerih bi še dodatno pospešili razvoj koroške regije, ustanavljanje novih podjetij in s tem povezanih novih delovnih mest. Tako trenutno nadgrajujejo že obstoječi popis nepremičnih, kjer bi se lahko izvajale različne dejavnosti oz. bile urejene poslovne cone. Pri tem po besedah Vauhove ugotavljajo, da je veliko lokacij v zasebni lasti, zato bodo stopili v stik z zasebniki.

Projekt se izvaja v okviru programa za spodbujanje konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013-2018. RRA Koroška ima letos za izvedbo svojega dela projekta na voljo okoli 67.000 evrov, enako v letu 2018, medtem ko prihodnje leto računajo na okoli 30.000 evrov.