Startupi 26.8.2016 9:36

Slovenski Adora-Med z inovativno rešitvijo lajša delo kirurgov in zdravstvenih ustanov

Ljubljana, 26. avgusta - Startup podjetje Adora-Med razvija brezdotični vmesnik Adora, ki kirurgom omogoča pregledovanje informacij o pacientu med operativnimi posegi s preprostimi ročnimi kretnjami in glasovnimi ukazi. Njihova osnovna ideja je olajšati delo kirurgom in povečati učinkovitost delovanja zdravstvenih ustanov, je povedal soustanovitelj in direktor podjetja Kristjan Košič.

Ljubljana. Startup podjetje Adora-Med razvija rešitev za pomoč kirurgom. Foto: http://www.adora-med.com/

Ljubljana.
Startup podjetje Adora-Med razvija rešitev za pomoč kirurgom.
Foto: http://www.adora-med.com/

Ljubljana. Interaktivni zdravnikov pomočnik Adora Assistant podjetja Adora-med. Foto: Adora-med

Ljubljana.
Interaktivni zdravnikov pomočnik Adora Assistant podjetja Adora-med.
Foto: Adora-med

Ljubljana. Elektromagnetna zapestnica podjetja Adora-med, ki posreduje signale v računalnik. Foto: Adora-med

Ljubljana.
Elektromagnetna zapestnica podjetja Adora-med, ki posreduje signale v računalnik.
Foto: Adora-med

Ljubljana. Adora HealthSuite podjetja Adora-med. Foto: Adora-med

Ljubljana.
Adora HealthSuite podjetja Adora-med.
Foto: Adora-med

Interaktivni zdravnikov pomočnik Adora Assistant kirurgu omogoča, da med operacijskim posegom sam pregleduje medicinske slike in pridobiva ustrezne informacije o pacientu, ki ga operira. Funkcije pregledovanja medicinskih slik izvaja z v naprej določenimi gibi roke, ki jih prepozna elektromagnetna zapestnica na roki. Zapestnica posreduje signale v računalnik, kjer se ti s pomočjo programa prevedejo v ustrezne ukaze na ekranu, je delovanje tehnologije pojasnil Košič.

Adora Assistant po njegovih besedah prevzema vlogo člana operacijske ekipe v primerih, ko kirurg potrebuje dodatne informacije o pacientu med operacijo. "Pri nekaterih vrstah operacij, na primer pri operaciji jeter, si kirurg ogleda tudi po več sto slik, izvaja meritve na teh slikah itd., kar je zamudno delo še posebej v primerih, ko mora zato zapustiti sterilno področje operacijske mize ali pa koristiti pomoč ostalega osebja," je pojasnil Košič.

Na ta način tehnologija krajša čas operacijskih posegov, zmanjšuje stres zdravnika, privarčuje material, manjša verjetnost pojava okužb med operacijo ter s skrajšanjem časa anestezije skrbi za varnost pacienta. Po besedah Košiča so merjenja pri več kot 100 opravljenih operacijah pokazala, da lahko uporaba pomočnika skrajša čas operacije do 20 odstotkov.

Adora HealthSuite - pomoč pri upravljanju zdravstvenih ustanov

Podjetje poleg rešitve Adora Assitant razvija tudi Adora HealthSuite - upravljavski sistem, ki vodstvom bolnišnic in kirurgom pomaga pri bolj učinkovitem načrtovanju oddelkov, pripravah na kompleksne operacije in zbiranju ter pregledovanju številnih statističnih podatkov.

HealthSuite po besedah Košiča kirurgu omogoča učinkovito pripravo na operacijo. "S to aplikacijo kirurg izbere čas in lokacijo operacije, vrsto operacije, ekipo, s katero bo izvajal operacijo, slikovni material, ki ga bo uporabil med operacijo s pomočjo Assistanta itd., po operaciji pa lahko v aplikaciji shrani zapiske o opravljenem delu," je pojasnil.

Na slovenski trg je kljub naklonjenosti zdravnikov težko vstopiti

Njihove rešitve so že preizkusili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, UKC Ljubljana in Hermitage Clinic v Dublinu na Irskem. V kratkem bodo rešitev postavili v glavni dunajski bolnišnici na Dunaju - AKH ter v zdravstvenem centru v Guardi na Portugalskem.

V slovenske bolnišnice pa je kljub naklonjenosti kirurgov, ki so Assistanta že preizkusili, težko vstopiti, saj je pri omejenih finančnih sredstvih manj naklonjenosti novim tehnologijam, opaža Košič. Najpomembnejši trgi so sicer v Evropski uniji, kjer je največ tehnološko dobro opremljenih operacijskih dvoran.

Prodajo pričakujejo še letos, a najprej potrebujejo certifikat

Kot je pojasnil Košič, prave prodaje še niso imeli, saj čakajo na pridobitev certifikata. Postopek certifikacije osebnega pomočnika, ki je dolgotrajen in drag, je po njegovih besedah skoraj zaključen. Pridobljen certifikat bo veljal za vse evropske države, ki imajo zakonodajo skladno z evropsko direktivo o medicinskih pripomočkih. Za druge države bodo potrebne dodatne certifikacije in usklajevanja.

V zadnjem letu so zdravnikovega pomočnika intenzivno predstavljali tako v evropskih kot v državah Bližnjega vzhoda, srečali pa so se tudi že s predstavniki iz Azije in ZDA. Po prejemu certifikata pričakujejo prve prodaje v Evropski uniji še letos. Do konca tega leta pa načrtujejo prodajo tudi v Saudski Arabiji, Kuvajtu in Omanu, Azija in ZDA pa sledijo v letu 2017.

V naslednjem letu načrtujejo za več kot milijon evrov prihodkov, v naslednjih treh letih pa jih nameravajo vsako leto vsaj podvojiti, je napovedal Košič.

Iščejo investitorje ter širijo ekipo

Po 2. mestu v svetovnem finalu študentskega računalniškega tekmovanja Imagine Cup leta 2013 in prejemu 50.000 evrov konvertibilnega posojila Slovenskega podjetniškega sklada leta 2014 so lani poleti uspešno zaključili tudi novo rundo financiranja v višini 200.000 evrov v okviru bolgarskega pospeševalnika Eleven. Trenutno pa so v intenzivnih pogovorih s tujimi investitorji, ki bi jim omogočili učinkovito širitev na mednarodnih trgih.

Ekipa trenutno šteje 10 članov, že v naslednjem letu pa želijo število sodelavcev okrepiti, predvsem s programerji in tržniki tako v Sloveniji kot v tujini. Razmišljajo pa tudi že o novih produktih. Zdravstveni sektor ima namreč velik potencial za nove tehnologije tako na področju obdelave podatkov kot pri razvoju medicinskih naprav in pripomočkov, je še dejal Košič.