Podjetja Turizem 28.8.2016 10:27

Slovenske pivovarne zanimive za turiste

Ljubljana, 28. avgusta - V Sloveniji se je v zadnjih nekaj letih razvila prava pivovarska kultura, ki je zrasla sočasno z vedno večjo ponudbo slovenskega piva različnih proizvajalcev. Spodbuja se kultura izbranega pitja in uživanja v rokodelskih spretnostih manjših pivovarjev. To so opazili tudi turisti, ki se vedno bolj zanimajo tako za slovenska piva kot oglede pivovarn.

Vrhnika. Mikropivovarna Pelicon. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Vrhnika.
Mikropivovarna Pelicon.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Nova Gorica. Trgovina s pivom. Foto: Lea Kemperle/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Trgovina s pivom.
Foto: Lea Kemperle/STA
Arhiv STA

Pivovarstvo kot možnost razvoja turizma

Povpraševanje po slovenskih pivih je opazno tudi med turisti, ki vedno pogosteje zaidejo v butične trgovine s pivom ali se zanimajo za vodenje po manjših pivovarnah. "Opazili smo, da turisti ob koncu obiska kot spominek zelo radi kupijo selekcijo domačih obrtnih piv," pove vodja trgovine Že v redu, Primož v centru Ljubljane Damir Galijaš in doda, da se turisti pogosto odločijo tudi za pivo iz lastne države.

Pri ljubljanski butični prodajalni Pivoteka za Popen't so opazili, da k njim zahajajo predvsem preizkušeni raziskovalci pivovskih okusov. "Nekateri so pravi zbiratelji piv, ki le ta zbirajo in starajo, tako kot vina," še dodaja Maj Virant iz trgovine.

Tudi Andrej Sluga iz pivovarne Reservoir Dogs potrdi priljubljenost slovenskih mikropivovarn med turisti, saj je vedno več povpraševanja tudi po ogledu njihove pivovarne. Obiske običajno načrtujejo že veliko vnaprej. Imajo pa goste predvsem iz Italije, Francije in Skandinavije, ki jih poleg domačega piva navduši tudi gostoljubje.

Pri primorski pivovarni Pelicon ogled in degustacijo piva dopolnijo tudi z lokalno hrano. Pri tem so se povezali s hišo Faladur, ki se prav tako nahaja v Ajdovščini. "Menim, da je obisk primerljiv z obiskom turistov na okoliških turističnih kmetijah in vinskih kletih," še pove soustanoviteljica pivovarne Anita Lozar.

Poleti lahko, pozimi krepko

"Poletje je na sploh čas piva, zlasti nekoliko lažjih in osvežilnih, tudi v smislu bolj kislih vrst piva," pove Virant iz Pivoteke za Popen't. S tem se strinja tudi Dimitrij Jurišič iz trgovine Hoppiness v Kopru, ki dodaja, da kupci pogosto izberejo tudi piva z nizko alkoholno stopnjo, za razliko od zimskih mesecev, ko se pogosteje odločijo za krepka, temnejša in alkoholno močnejša piva.

Kar nekaj pivovarn vari tudi sezonske okuse, ki se nekako skladajo s to splošno usmeritvijo poletnih stilov. Tako pri pivovarni Pelicon pomladi začnejo s proizvodnjo svetlega piva z ingverjem in koriandrom, poimenovanim Summer Ale. Soustanovitelj ljubljanske pivovarne Tektonik pa pravi, da sta poleti priljubljena predvsem belgijsko pšenično pivo Hercule in ameriški pale ale Odprta liga-2.

Se poleti spije več piva?

Proizvajalci in pa tudi prodajalci opažajo nihanja v povpraševanju glede na različne mesece. Pri novejših mikropivovarnah opažajo predvsem rast, med njimi na primer pivovarna Tektonik.

Andrej iz Reservoir dogs je opazil, da se jim v toplejših mesecih povpraševanje poveča za četrtino, kar je morda primerljivo le še z decembrom. Medtem lastnik pivovarne Vizir iz Črnomlja Denis Imšriović pravi, da je največ zanimanja predvsem maja in junija, med visoko sezono pa povpraševanje pade.

Pri Peliconu se v toplejših mesecih veselijo predvsem različnih promocijskih dogodkov, med njimi festivalov piva, ki so v teh mesecih dobro obiskani tudi zaradi lepega vremena.

Preko 40 slovenskih ponudnikov piva

Na zemljevidu spletne strani Pivopis lahko najdemo preko 40 različnih slovenskih ponudnikov piva, med njimi makro in mikropivovarne, nomadske pivovarne in pa številčne gostilniške pivovarne.

Soustanovitelj Pivopisa Davor Mišmaš sicer opozarja, da seznam ni popoln, saj jim manjkajo predvsem kakšne gostilniške pivovarne.

Četudi veliko pivovarn omogoča oglede, to ni samoumevno, saj nimajo vse pivovarne svojih prostorov. Kot je pojasnil Mišmaš, gre pri mikropivovarnah za pivovarne z lastnim obratom, opremo in zaposlenimi, medtem ko so nomadske pivovarne blagovne znamke, ki praviloma naročajo produkcijo piva pri drugih pivovarjih. Za več informacij in sezname pa si oglejte spletno stran Pivopis.