#družba 24.8.2016 19:19

Avgusta mineva četrt stoletja od rojstva svetovnega spleta

Ljubljana, 24. avgusta - V začetku avgusta je minilo 25 let od nastanka svetovnega spleta. Za rojstni dan spleta namreč velja 6. avgust 1991, ko je britanski informatik sir Tim Berners-Lee javnosti v novičarski skupini alt. hypertext predstavil projekt WWW - World Wide Web oz. svetovni splet, piše Akademska in raziskovalna mreža Slovenije - Arnes.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z osnovno tekstovno spletno stranjo z besedami, ki so vsebovale hiperpovezave do drugih strani, je javnosti predstavil svoj načrt za razvoj storitve, brez katere si življenja v 21. stoletju ne moremo predstavljati.

"Projekt WWW združuje tehnike pridobivanja informacij in hiperteksta, ki omogočajo enostavni, a močni svetovni informacijski sistem," je na prvi svetovni javni spletni strani zapisal Berners-Lee. Ob tem je še zapisal, da se je projekt začel z željo, "da bi bile akademske informacije prosto dostopne komurkoli."

Spletna stran, ki je od leta 2013 znova na voljo na izvirnem naslovu http://info.cern.ch/, je po besedah Arnesa vsebovala osnovne napotke, kako deluje splet, skupaj z navodili za dostop do dokumentov in postavitev lastnega strežnika.

Dve leti kasneje se je Berners-Leeju posrečilo prepričati vodstvo v Cernu, da so tehnologijo in izvorno kodo dali v javno last. V Sloveniji se je prvi odzval Mark Martinec na Institutu Jožef Stefan, ki je jeseni 1993 na računalniku CONVEX C3860 v tedanjem slovenskem Nacionalnem superračunalniškem centru (NSC) postavil prvi spletni strežnik s prvimi slovenskimi stranmi in spletno predstavitvijo Slovenije.

Predstavitev je bila javno objavljena 23. novembra 1993, dva meseca kasneje pa je bila izbrana za eno od dveh najboljših predstavitev držav na svetu. Strežnik je kasneje prerasel v projekt Mat'kurja.

Danes je 119.920 domen s slovensko končnico .si, samo v zadnjem mescu jih je bilo registriranih več kot 1200.