Podjetja 31.7.2016 9:02

S programom TIGR4smart do zdravega bivalnega okolja in energetsko varčnih stavb

Ljubljana, 31. julija - V programu TIGR4smart, ki go koordinira podjetje Trimo, bo 16 podjetij in raziskovalnih institucij razvijalo izdelke in tehnologije, ki omogočajo vzpostavitev zdravega bivalnega in delovnega notranjega okolja, gradnjo energetsko bolj učinkovitih stavb in uvajajo informatiko na področje stavb, so sporočili iz Trima.

Trebnje. Podjetje Trimo. Foto: Trimo

Trebnje.
Podjetje Trimo.
Foto: Trimo

Namen projekta v vrednosti devet milijonov evrov je razvoj znanja, tehnologij in rešitev, ki se bodo po zaključku programa prenesle na raven izdelkov. Cilj je razviti skupno 21 izdelkov in tehnologij, ki predstavljajo gradnike celovite integrirane rešitve za stavbe, so zapisali v trebanjskem podjetju.

Po pojasnilih podjetja prebivalci EU v stavbah preživijo 90 odstotkov časa, "zato je pomembno graditi stavbe, v katerih se bodo ljudje dobro počutili in ne bodo imele negativnih vplivov na zdravje". Pomemben trend pa je tudi gradnja energetsko varčne stavbe, ki lahko učinkovito koristijo obnovljivo energijo iz okolja, so ocenili v Trimu.

"Po letu 2020 bodo namreč morale biti vse novozgrajene stavbe skoraj nič-energijske, za javne stavbe pa bo ta zahteva začela veljati že dve leti prej. Vzporedno s tem rastejo prizadevanja za rabo trajnostnih materialov in rešitev ter intenziven vstop informacijskih tehnologij na področje stavb," so zapisali.

V konzorciju projekta, ki bo trajal dve leti in pol, bo sodelovalo 16 podjetij in raziskovalnih organizacij s področij gradbeništva, strojništva, elektrotehnike, lesarstva, informatike.

Podjetje Trimo je s svojo blagovno znamko prisotno v 60 državah sveta in trenutno v skupini zaposluje okoli 800 ljudi. Proizvodne obrate ima v Sloveniji in Srbiji. Med slovenskimi podjetji je Trimo zadnja leta med največjimi izvozniki. Prav tako je pomembna vloga skupine Trimo kot lokalnega delodajalca, ki v občini Trebnje predstavlja okrog 10 odstotkov delovnih mest, so še zapisali v podjetju.