Podjetja 31.7.2016 8:41

Dana v polletju presegla celoletni lanski dobiček

Mirna, 31. julija - Mirnska Dana je v prvem polletju prodala za nekaj več kot sedem milijonov evrov pijač ter s tem načrte in primerljivi lanski izid presegla za 5,5 odstotka. Hkrati je ustvarila 350.000 evrov čistega dobička, kar pomeni, da je lanski primerljivi dobiček presegla za 70 odstotkov, za približno 40.000 evrov pa tudi celoletni lanski dobiček.

Mirna.
Pijače družbe Dana.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Mirna, družba Dana.
Danina nova polnilna linija.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Danin direktor Marko Hren je polletni poslovni izid za STA pripisal predvsem razvojnim in posodobitvenim naložbam, lanski naložbi v novo avtomatizirano polnilnico sokov ter dobri prodaji Danin novih izdelkov oz. bolj dobičkonosnih sokov. Sicer pa si v družbi ob koncu leta obetajo petodstotno rast prodaje in vsaj 30-odstotno rast dobička, je dodal.

Dana je maja podpisala pogodbo za prodajo več milijonov litrov svoje vode v Kuvajtu, kamor so pred kratkim dobavili prvih 20 zabojnikov mineralne vode. Sicer pa so skoraj 70 odstotkov lastne proizvodnje prodali na domačem trgu oz. svojim največjim kupcem, med katerimi so Mercator, Spar, Engrotuš, Lidl in Ahac.

V tujini so največ prodali na Hrvaškem, Slovaškem, v Italiji, Rusiji, na Kitajskem ter v ZDA. Dani je lani uspelo prodreti tudi na Švedsko, v Švico in BiH ter letos še na avstrijski trg. S polizdelki, ki so pomemben del Daninega prodajnega programa, pa je ta zastopana na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, na Kosovem in v Makedoniji.

V tovarni na Mirni so konec maja odprli posodobljeno skladišče gotovih izdelkov z oddelkom logistike in za naložbo odšteli približno 300.000 evrov. Sicer pa so v Dani od leta 2014 do lani za naložbe namenili skupaj 17 milijonov evrov, medtem ko letos zanje namenjajo 1,1 milijona evrov.

V omenjeni tovarni nameravajo letos med drugim še okrepiti in posodobiti lastne proizvodnje zmogljivosti. Jeseni bodo začeli s približno milijon evrov vredno dveletno naložbo v novo proizvodno halo za polizdelke, hkrati pa nenehno vlagajo v posodobitev vodovodnega sistema, je opozoril direktor.

V Dani so letos razširili paleto svojih izdelkov v tetrapak embalaži, z novim okusom pa so okrepili tudi skupino vod z okusom. V družbi je zaposlenih približno sto ljudi. V prvem polletju so na novo zaposlili tri, letos pa ne nameravajo več zaposlovati, je še povedal Hren.