Podjetja #družba 23.7.2016 9:29

Haloze v prizadevanjih za turistični preboj

Videm pri Ptuju, 23. julija - V Halozah iščejo inovativne turistične produkte, ki bi v to vinorodno pokrajino na vzhodu Slovenije pripeljali čim več turistov. "Pomembno je, da se povežemo in nastopimo s skupnimi močmi, saj imamo tako več možnosti za uspeh," je za STA dejal predsednik zadruge Pozama Srečko Hvauc, ki je v petek gostil lokalne turistične ponudnike.

Haloze. Kmečka opravila v Halozah, vinogradništvo, vinograd. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Haloze.
Kmečka opravila v Halozah, vinogradništvo, vinograd.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Namen petkovega srečanja je bil predstaviti aktualni razpis za sofinanciranje novih in inovativnih produktov ter storitev turističnega gospodarstva, ki ga je objavilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zadruga Pozama je že bila identificirana kot prijavitelj oz. nosilec za projekt kolesarskih in pohodniških poti po Halozah. Kot pravi Hvauc, na območju Haloz že sedaj obstaja kopica različnih poti, kot so kolesarske, pohodniške, etnološke, naravoslovne, romarske in planinske poti in da so, gledano z vidika sodobnega, zahtevnega, ekološko osveščenega ter novih doživetij in izkušenj iščočega turista, Haloze ogromen turistični potencial.

"Toda samo zaradi nekaj kilometrov kolesarske ali pohodniške poti, dobre haloške gibanice ali kozarčka odličnega in v znoju pridelanega vina bodo k nam prišli le bolj naključni turisti. Sodoben turist zahteva mnogo več. Rad uživa v naravnih lepotah, dopust bi rad preživel aktivno in v skrbi za svoje zdravje, rad bi spoznal kulturne in zgodovinske znamenitosti, kulinariko, šege in običaje, vzpostavil pristen stik z domačini," pravi Hvauc in dodaja, da zato menijo, da so označene poti, zemljevidi in seznami ponudnikov turističnih storitev mnogo premalo.

V Halozah ugotavljajo, da je "glas Haloz pretih in neprepoznaven" in da bodo uspešni le, če bodo ustvarili haloško blagovno oz. storitveno znamko. Hvauc si želi sodelovanja čim več ponudnikov pri pripravi integralnega turističnega produkta, v okviru katerega bodo poleg narave ter kolesarskih in pohodniških poti z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi lahko ponudili tudi kakovostne gostinske storitve, prenočišča, zdravo domačo hrano in dobro kapljico, pa tudi številne prireditve, rekreacijo, ribolov, čolnarjenje, vožnjo z vlakcem ali s kočijo, sodelovanje pri starih kmečkih opravilih in podobno.