#družba 16.7.2016 9:30

Z izkoriščanjem biomase do naprednih naravnih materialov in produktov

Ljubljana, 16. julija - Program NMP Inštituta za celulozo in papir (ICP) se osredotoča na izkoriščanje primarne lesne in odpadne biomase za pridobivanje naravnih vlaken in bio-spojin, ki predstavljajo velik potencial za uporabo v različnih tržnih produktih. Skupna vrednost štiriletnega programa, v katerem sodeluje 19 partnerjev, je 8,6 milijona evrov, so sporočili z ICP.

Ljubljana. Inštitut za celulozo in papir. Foto: IPC

Ljubljana.
Inštitut za celulozo in papir.
Foto: IPC

Ljubljana. Inštitut za celulozo in papir. Foto: IPC

Ljubljana.
Inštitut za celulozo in papir.
Foto: IPC

Ljubljana, BTC City. Ločevanje odpadkov, smeti, star papir, karton, odpadki, predelava. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, BTC City.
Ločevanje odpadkov, smeti, star papir, karton, odpadki, predelava.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Program, ki je na na prvem razpisu v okviru strategije pametne specializacije prejel slabih šest milijonov evrov, po oceni ICP predstavlja veliko priložnost za slovensko industrijo, "da med prvimi ponudi celovite rešitve na področju uporabe gradnikov biomase kot tržno perspektivnih produktov in njihove uporabe v različnih končnih produktih."

Kot so zapisali v ICP, podatki kažejo, da se globalno 53 odstotkov biomase porabi v energetske namene, 28 odstotkov v lesni predelavi in 11 odstotkov v papirništvu, ki je že prepoznano kot zgleden primer krožnega gospodarstva. "Poraba biomase za proizvodnjo papirja v celotnem krogotoku, z recikliranjem in ponovno uporabo prinaša kar petkrat višjo dodano vrednost in sedemkrat več delovnih mest kot poraba za pridobivanje energije," so povedali.

Pridobivanje (nano) celuloze in sekundarnih surovin ter uporaba naravnih materialov v različnih drugih industrijah pa omogoča še nadaljnje povečevanje vrednosti in ustvarjanje delovnih mest. Ob tem pa prinaša še pomembne pozitivne učinke na okolje in zdravje, so dodali v ICP.

Program NMP po njihovih besedah med drugim sledi trendom in zahtevam trga po nadomeščanju spojin fosilnega izvora, večanju deleža bio-osnovanih komponent v produktih, povečanju stopnje reciklabilnosti in ponovne uporabe materialov ter zmanjševanju ogljičnega odtisa in vplivov na okolje.

Neposreden rezultat programa bo preko 20 prototipov, s tehnološkega, okoljskega in ekonomskega vidika izboljšanih in novih produktov, ne le v papirni industriji, temveč tudi v kemijski, tekstilni, gradbeni, avtomobilski in drugih, so pojasnili. Med drugim načrtujejo razvoj novih produktov iz biomase, razvoj naprednih in večfunkcionalnih materialov v papirni in tekstilni industrij ter razvoj inovativnega sistema za energetsko izrabo končnih odpadkov.

V štiriletnem programu sodelujejo raziskovalne skupine iz različnih fakultet Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru, Kemijskega inštituta, Inštituta Jožef Štefan, Zavoda za gradbeništvo Slovenije in Visoke šola za tehnologijo polimerov. Poleg slednjih so v program vključena tudi številna podjetja iz kemijske, tekstilne, avtomobilske, gradbene, strojne industrije, energetskih sistemov in logistike.

Inštitut za celulozo in papir je zasebna raziskovalno razvojna inštitucija papirne in papirno predelovalne industrije Slovenije. V širši regiji je edina razvojna inštitucija na področju papirništva, ki pokriva celoten proces od surovin do končnega produkta, papirja, kartona in lepenke ter papirne embalaže, so še zapisali v ICP.