#družba 13.7.2016 13:27

Podpisniki peticije pozivajo h glasovanju proti noveli zakona o državni upravi

Ljubljana, 13. julija - Podpisniki peticije proti podrejanju informacijske družbe državni informatiki poslanke in poslance pozivajo, da na današnji seji državnega zbora glasujejo proti noveli zakona o državni upravi ter s tem preprečijo jasno izraženo namero po podržavljanju interneta, so sporočili iz Foruma za digitalno družbo.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Novela zakona, ki med drugim predvideva prenos direktorata za informacijsko družbo z ministrstva za izobraževanje znanost in šport na ministrstvo za javno upravo, namreč po njihovem mnenju prinaša strokovno neutemeljene in razvojno škodljive spremembe pristojnosti za nadaljnji razvoj odprte digitalne družbe v Sloveniji.

Med drugim vzpostavlja vzvode za podržavljanje interneta, državi približa možnost vplivanja na imenski prostor znotraj vrhnje domene .si ter krepi internet kot državno in ne kot civilnodružbeno infrastrukturo, so prepričani podpisniki peticije.

Novela po njihovem mnenju ogroža avtonomijo delovanja Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes), "kar lahko vodi k zapostavljanju interneta kot ključne znanstvene, izobraževanje in kulturne infrastrukture napram omrežjem, ki jih potrebuje javni sektor na splošno." Poleg tega sistemsko vzpostavlja nasprotje interesov ter vodenje področja po načelu deli in vladaj, brez ustreznih nadzornih mehanizmov, menijo.

Kot so še zapisali, je bila novela pripravljena brez analiz in strokovnega premisleka, ob odsotnosti konstruktivnega dialoga ter pospremljena s številnimi manipulacijami, ki so jih podpisniki argumentirano zavrnili. Z obravnavo novele po skrajšanem postopku, pa je državni zbor po mnenju podpisnikov še dodatno zmanjšal možnost za javno razpravo o zakonskih spremembah.

Novela zakona o državni upravi je sicer tudi na današnji seji DZ naletela na številne kritične odzive poslanskih skupin. Predvsem zaradi predvidenega prenosa področja informacijske družbe na ministrstvo za javno upravo predlogu nasprotujejo v opoziciji, pomisleke pa imajo tudi v koalicijski SD.

S prenosom direktorata bodo po besedah ministra za javno upravo izkoristili sinergijske možnosti v znanju in v tehnologiji, hkrati pa bosta ostala dva ločena direktorata. Koprivnikar je na seji DZ še pojasnil, da bodo naloge agencije Arnes ostale na ministrstvu za izobraževanje.