#družba 13.7.2016 10:46

Glede novele zakona o državni upravi pomisleki tudi v koaliciji

Ljubljana, 13. julija - Novela zakona o državni upravi je na današnji seji DZ naletela na številne kritične odzive poslanskih skupin. Predvsem zaradi predvidenega prenosa področja informacijske družbe na ministrstvo za javno upravo predlogu nasprotujejo v opoziciji, pomisleke pa imajo tudi v koalicijski SD.

Ljubljana. Seja DZ. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Seja DZ.
Foto: Anže Malovrh/STA

Novela zakona o državni upravi prenaša pristojnosti za nekatera področja med posameznimi resorji. Med drugim prenaša pristojnost na področju sistemskega urejanja korupcije z ministrstva za javno upravo na ministrstvo za pravosodje.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja ocenjujejo, da bi pravosodno ministrstvo področje lahko izvajalo bolje, saj že danes v njegovo pristojnost sodi urejanje dela sodišč, tožilstva, pravobranilstva ... Tako je po njegovih besedah na enem mestu sistemsko in sinhrono urejeno delovanje vseh teh organov, sicer pa bo ministrstvo za javno upravo še naprej pokrivalo področje transparentnosti in krepitve integritete v javnem sektorju.

Hkrati vlada predlaga prenos področja informacijske družbe in elektronskih komunikacij z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo. S tem bodo po Koprivnikarjevih besedah izkoristili sinergijske možnosti v znanju in v tehnologiji, hkrati pa bosta ostala dva ločena direktorata. Koprivnikar je še pojasnil, da bodo naloge agencije Arnes ostale na ministrstvu za izobraževanje.

Med poslanskimi skupinami je novela naletela na kritične odzive. Vinko Gorenak (SDS) je spomnil na nasprotovanje podpisnikov peticije proti podrejanju informacijske družbe državni informatiki. Po Gorenakovih besedah sicer vsaka vlada po svoje uredi področja med resorji, a na začetku mandata, na sredini mandata pa predlog "smrdi po nečem drugem". "Za denar gre," je še opozoril poslanec SDS. To poslansko skupino moti tudi prenos pristojnosti za področje korupcije po okrilje nekdanjega predsednika KPK Gorana Klemenčiča.

Predlogu ostro nasprotujejo tudi v ZL. Violeta Tomić je opozorila, da je novela nastala v tajnosti, netransparentno in brez možnosti sodelovanja javnosti. S prenosom področja informacijske družbe bo vlada po njenem mnenju vgradila veliko sistemsko korupcijsko tveganje, saj je informatizacija področje, kjer je v igri ogromno denarja. "Gre za šolski primer konflikta interesov, ki ustvarja idealne pogoje za netransparentne posle in povečuje korupcijska tveganja," je prepričana poslanka.

Tudi Jernej Vrtovec (NSi) je opozoril, da je predlog nastal brez argumentov in brez sodelovanja strokovne javnosti. Na področju boja proti korupciji se po njegovi oceni povzroča zmedo, saj bo eno področje razdeljeno med dve ministrstvi, zato ne gre za sistemsko urejanje področja. A čeprav so v NSi do predloga izjemno kritični, mu ne bodo nasprotovali, saj si vsaka vlada po svoji volji organizira svoje delo. Za to pa mora nositi tudi odgovornost, je dodal Vrtovec.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev predlaganih sprememb prav tako ne bodo podprli, saj je bila po besedah Bojana Dobovška njihova priprava netransparentna, njihov namen pa je nejasen. Prav tako predlog ne vsebuje nobenih strokovnih argumentov, njegove rešitve omogočajo korupcijska tveganja, povečuje se tudi vpliv lobijev, je prepričan Dobovšek. "Bojim se, da bo denar izpuhtel v oblaku, ki ga tako zagovarja ministrstvo za javno upravo," je še dodal Dobovšek.

Pomisleke glede prenosa področja informacijske družbe imajo tudi v koalicijski SD. Po besedah Bojane Muršič se strinjajo, da je informatizacija javne uprave pomembna, vendar predstavlja le del razvoja informacijske družbe. Druge države po njenih besedah ustanavljajo ministrstvo za ta najbolj vitalen del gospodarskega napredka, "mi pa ga dajemo pod okrilje ministrstva, ki pokriva le javno upravo in nima nobene povezave z razvojem". Predlog zato v poslanski skupini nima enotne podpore.

So pa podporo vladni noveli napovedali v največji koalicijski stranki. Po mnenju Simona Zajca (SMC) želi vlada s prenosom pristojnosti za področje informacijske družbe ustaviti desetletno stagnacijo področja in združiti vire. Očitki o konfliktu interesov med področjema javne uprave in informacijske družbe pa po njegovih besedah niso utemeljeni, saj bosta področji na ministrstvu ločeni.

Predlog bodo podprli tudi v DeSUS. Kot je dejal Benedikt Kopmajer, gre za dobre rešitve, saj morajo pri implementaciji pomembnih strateških dokumentov sodelovati različni resorji. Poleg tega do prenosa področja informacijske družbe prihaja na pobudo ministrstva za izobraževanje. Glede prenosa pristojnosti na področju korupcije pa se poslanec DeSUS ne more izogniti vtisu, da v resnici ni moteč prenos pristojnosti, pač pa minister Klemenčič sam.