Mediji 5.7.2016 13:28

Medijska zbornica uspela z izpodbijanjem novinarske kolektivne pogodbe

Ljubljana, 5. julija - Medijska zbornica pri GZS je dobila spor s Sindikatom novinarjev Slovenije, s katerim je izpodbijala veljavnost kolektivne pogodbe za novinarje za nazaj. Ta zanjo, za Primorske novice, Večer in Delo od leta 1998, ko so omenjeni od pogodbe odstopili, ne velja več, poroča Delo. Odločitev še ni pravnomočna, sindikat se bo nanjo pritožil.

Medijska zbornica, takrat še Združenje za tisk in medije, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je pred 18 leti o odstopu pogodbe obvestila Sindikat novinarjev Slovenije, ki ni sprožil spora. Predlagatelji so zato pozvali sodišče, naj odloči, da pogodba zanje ne velja od prvega septembra, ko je potekel odpovedni rok, poroča časnik.

Sindikat je menil nasprotno. Ker združenje ni podalo odpovedi kolektivne pogodbe, ki ga ta predpisuje, niti ni začelo postopka za njeno spremembo ali dopolnitev, njihovo ravnanje ne more imeti pravnih posledic za veljavnost pogodbe. Lani je sodišče zahtevek GZS zavrnilo. Zadeva se je preselila na višje delovno sodišče, ki je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo na prvo stopnjo. V tokratnem sojenju pa se je sodišče ukvarjalo predvsem s pravnimi vprašanji in ugotovilo, da kolektivna pogodba neha veljati, ko ena od strank izrazi voljo za to.

"Strankam kolektivne pogodbe ni mogoče odreči pravice do odpovedi pogodbe, tudi če zakon tega ne določa izrecno ali če v sami kolektivni pogodbi niso izrecno navedeni pogoji, roki in načini odpovedi. Drugačno stališče bi bilo v nasprotju s svobodo kolektivnega pogajanja," je po navedbah Dela v sodbi zapisalo sodišče. Sodišče pravi tudi, da GZS ni posegla v veljavnost določil kolektivne pogodbe. Oprli so se na zakon o obligacijskih razmerjih, ki določa, da lahko kolektivno pogodbo prekine vsaka stranka, vendar mora odpoved vročiti drugi stranki.

Sodišče meni, da je bistveno, da je GZS z dopisom sindikatu 20. aprila sporočil svoj odstop od kolektivne pogodbe, o čemer so obvestili tudi vse časopisne in medijske hiše, kar so potrdile priče. Odstop so naznanili tudi v registru, ki ga upravlja ministrstvo za delo, kar po mnenju sodišča zadošča.

Sodeč po korespondencah med strankami v sporu, se je trimesečni rok, ki ga določa zakon za odpoved, iztekel 29. julija. Takrat je pogodba prenehala veljati za vse omenjene, razen za RTV Slovenija. Ta je leta 2008 podpisala aneks h kolektivni pogodbi za poklicne novinarje.

Sindikat se na tožbo lahko pritoži v 15 dneh in se tudi bo, so napovedali v izjavi za STA. "Kot eden od podpisnikov kolektivne pogodbe je ne moremo kar razveljaviti, saj je še v uporabi in je v mnogih novinarskih zaposlitvenih pogodbah ne samo javnega, ampak tudi zasebnega sektorja. Izvršni odbor sindikata bo stanje obravnaval in po končanih sodnih postopkih odločil o načinu ohranjanja pravic in dolžnosti iz kolektivne pogodbe za tiste, ki so izrazili voljo do odpovedi, ter določil korake za pogajanja o novi poklicni kolektivni pogodbi. Kar zadeva Večer, Delo in Primorske novice, so iz Medijske zbornice izstopili septembra 2015, s trimesečnim rokom, tako, da za omenjena podjetja normativni del kolektivne pogodbe velja do konca tega leta," so zapisali v sindikatu.