#družba 1.7.2016 17:16

Vlada naj bi novega glasnika digitalnih tehnologij imenovala v kratkem

Ljubljana, 1. julija - Vlada bo predvidoma v kratkem imenovala novega glasnika digitalnih tehnologij na področju e-vključenosti, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Dosedanjemu glasniku Alešu Špetiču se je namreč v začetku maja iztekel štiriletni mandat. Špetič ob tem poudarja, da je za novega glasnika pomembno predvsem to, da je neodvisen.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so zapisali na ministrstvu, bo vlada "digitalnega glasnika imenovala skladno s celovitim premislekom o vključitvi digitalne družbe v okvir načrtovanih sprememb."

Vlada je sicer Špetiča na mesto glasnika digitalnih tehnologij na področju e-vključenosti imenovala v letu 2012, in sicer v skladu s pozivom Bruslja državam članicam EU. Takratni predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je namreč predsednikom vlad držav članic EU poslal pismo, v katerem jih je pozval, naj po vzoru Velike Britanije imenujejo nacionalnega glasnika digitalne tehnologije na področju e-vključenosti.

Špetič je svoj zadnji zapis v vlogi glasnika digitalnih tehnologij na njegovem blogu namenil pregledu in oceni stanja razvoja informacijske družbe v Sloveniji. Kot ugotavlja v zapisu, se je v zadnjih štirih letih zavedanje javnosti o informacijski družbi izboljšalo. Obžaluje pa, da Slovenija ni bolje izkoristila povezav z Evropsko komisijo, ki jih je pridobil kot glasnik.

Kot ocenjuje Špetič, je sicer trenutna koalicija informacijsko družbo prepoznala kot področje, ki lahko med drugim zagotovi globalno konkurenčnost, ter jo postavila na enakovredno raven drugim programskim točkam koalicijskega sporazuma. Kljub temu pa podroben pregled kaže, "da je bila večina pozornosti na področju informacijske družbe v zadnjem letu in pol namenjena le državni informatiki, ostala področja so zanemarjena," opaža.

Kot je sklenil svoje zapis na blogu, mandat zaključuje z mešanimi občutki. "Informacijska družba je tu in se bo razvijala organsko. Želim si, da bi se odgovorni zavedli potenciala in izkoristili priložnosti, da bi razvoj informacijske družbe v Sloveniji spodbudili in naredili za enega glavnih poudarkov našega razvoja. Tudi s pomočjo novega glasnika, ko bo ta imenovan."

Za STA je Špetič komentiral tudi trenutno dogajanje na področju razvoja informacijske družbe v Sloveniji. Meni, da je način, ki si ga je izbrala vlada, neustrezen, saj iz svojih odločitev izključuje strokovno javnost. Kot primer je navedel nedavno odločitev za prenos direktorata za informacijsko družbo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo. "Takšno ravnanje je slabo, saj je povsem podvrženo trenutni politiki in nima utemeljitve v strokovnih stališčih. Zato lahko v prihodnje pričakujemo nove spremembe," je še dodal.

Cilj glasništva naj bi bila sicer po mnenju Špetiča promocija in izboljševanje zavedanja pomena informacijske družbe. "Glasniki digitalnih tehnologij naj bi javno in strokovno pomagali pri razvoju informacijske družbe in kritično pokazali na morebitne pomanjkljivosti ali prednosti."