Statistika #družba 29.6.2016 15:50

Združenje escape room dejavnosti za višjo kakovost igralnih izkušenj

Ljubljana, 29. junija - Predstavniki t. i. escape iger v Sloveniji so se združili v Združenje escape room dejavnosti Slovenije, da bi izboljšali kakovost igralne izkušnje z izmenjavo znanj, izkušenj, s primeri dobre prakse in z vzajemno promocijo, so sporočili iz novoustanovljenega združenja.

Ljubljana. Novinarska konferenca Združenja Escape Room dejavnosti. Ustanovni člani združenja. Foto: Escape Room Enigmarium

Ljubljana.
Novinarska konferenca Združenja Escape Room dejavnosti.
Ustanovni člani združenja.
Foto: Escape Room Enigmarium

Prve sobe, iz katerih morajo igralci v eni uri s pomočjo namigov in opazovanja pobegniti, so odprli leta 2014 v ZDA. Danes jih je čez lužo že več kot 900, kar pomeni, da se samo v ZDA odpre več kot ena nova soba na dan.

V Sloveniji so s to ponudbo začeli poleti 2014, danes pa je različnih oblik igre že blizu 30. V igri se je že pomerilo preko 60.000 Slovencev, navajajo v združenju. Ob tem pa opozarjajo, da je tudi pri nas trg že prenasičen, zaradi česar je kar nekaj sob že moralo zapreti svoja vrata, druge pa bodo lahko obstale le z nenehnim inoviranjem, odličnimi igrami, razvojem lastnih izvirnih visoko-tehnoloških rekvizitov ter velikimi vlaganji v marketing.

Ustanovni člani združenja GIZER.SI so Enigmarium, ki ga zastopa Nataša Potočnik, MindMaze (zastopa ga Marko Maučec), The Key s predstavnikom Taijijem Tokuhišo in Zmajev Tempelj, ki ga predstavlja Žiga Novak.

Escape Room ali pobeg iz sobe je vznemirljiva resničnostna igra za dva do pet igralcev, ki morajo v 60 minutah odkriti skrivne predmete in namige, dešifrirati šifre, razrešiti uganke, predvsem pa logično razmišljati, komunicirati in sodelovati.

Ob tem v združenju navajajo, da mnogi igralci, ki so odigrali že veliko escape sob po vsem svetu, trdijo, da so ljubljanske sobe pobega med najboljšimi na svetu.