zelenaLJ Podjetja Startupi 28.6.2016 17:38

Ekipa Hidrosol slovenska zmagovalka vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad

Ljubljana, 28. junija - Ekipa Hidrosol je zmagovalka državnega finala vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad za inovativne zelene poslovne ideje. Komisijo je prepričala s toplotno črpalko, ki temelji na procesu elektrolize vode. Drugi mesto je osvojila ekipa Kaki's, tretje pa Cone energy. Vse tri so si priborile mesto na evropskem tekmovanju, ki bo oktobra v Estoniji.

Ljubljana, mestna hiša. Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad. Sodelujoče ekipe. Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša.
Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad.
Sodelujoče ekipe.
Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša. Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad. Podžupanja mesta Ljubljana Jelka Žekar. Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša.
Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad.
Podžupanja mesta Ljubljana Jelka Žekar.
Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša. Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad. Zmagovalna ekipa Hidrosol. Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša.
Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad.
Zmagovalna ekipa Hidrosol.
Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša. Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad. Ekipe, ki so zasedle prva tri mesta s pomočnico direktorja Tehnološkega parka. Foto: STA

Ljubljana, mestna hiša.
Državno tekmovanje vseevropskega natečaja ClimateLaunchpad.
Ekipe, ki so zasedle prva tri mesta s pomočnico direktorja Tehnološkega parka.
Foto: STA

Na državnem finalu natečaja ClimateLaunchpad, ki je danes potekalo v ljubljanski mestni hiši, se je pomerilo šest ekip z inovativnimi poslovnimi idejami s področja boja proti podnebnim spremembam. Tekmovanje je skupaj s Tehnološkim parkom Ljubljana organiziral Center odličnosti nizkoogljične tehnologije.

Zmagovalna ideja rešuje problem drage in neučinkovite proizvodnje energije, njena prednost pa je predvsem strokovna učinkovitost in prijaznost okolju, saj naprava ne proizvaja škodljivih emisij. "Naša vizija je, da bi napravo uporabljali za ogrevanje prostorov, pa tudi za proizvajanje ali shranjevanje električne energije, za ohlajanje prostorov ali celo za razvoj motorjev na vodni pogon," je pojasnil Matej Lebreht iz ekipe Hidrosol.

Drugouvrščena ekipa Kaki's je predstavila idejo solarnih bioloških javnih stranišč, ki temeljijo na posebnem kompostnem sistemu in rastlinski čistilni napravi. Sistem omogoča optimalne pogoje, da se človeški odpadki čim hitreje predelajo v naravi prijazno snov. V primerjavi s kemičnimi sanitarijami ali sanitarijami na splakovanje zniža porabo ogljikovega dioksida za kar 99,6 odstotka.

Tretjeuvrščena ekipa Cone energy pa je prepričala z idejo električnega generatorja, ki ga poganja molekulski tok, usmerjen skozi drobno perforirano membrano. Generator proizvaja električno energijo brez proizvodnje toplogrednih plinov ali drugih emisij ter deluje izključno na toplotno energijo, ki jo pridobi iz okolja.

Zmagovalna ekipa državnega tekmovanja bo med drugim prejela tri mesece brezplačne uporabe coworking prostora v Tehnološkem parku Ljubljana, svetovanje z mentorjem, v enotedensko uporabo bo prejela tudi električni avto Conot.

Udeležence državnega tekmovanja je uvodoma pozdravila tudi Jelka Žekar, podžupanja mesta Ljubljana, ki se v letošnjem letu ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope. Žiha je ob tem poudarila, da so znanstveno-tehnološke inovacije pomembne, ključno pa je, "da jih spravimo na trg in v življenje."

Pomočnica direktorica Tehnološkega parka Ljubljana Marjana Majerič pa je ob robu dogodka za STA povedala, da se tehnološki park v zadnjih nekaj letih osredotoča predvsem na tri segmente. Eden izmed teh pa so tudi zelene tehnologije, "ki nas bodo lahko pripeljale do tega, da bo naš planet ostal čist in zelen za vsaj še nekaj generacij."

Majeričeva je izrazila prepričanje, da bi se morali zavedati negativnega učinka hitrega razvoja na planet. Ob tem je še izpostavila, da v tehnološkem parku z znanjem in več kot 20-letnim udejstvovanjem dajejo pečat in spodbujajo nove rešitve, poslovne modele s področja zelenih tehnologij ter s tem družbeno odgovorno stopajo v naslednja stoletja.

Največji evropski natečaj poslovnih idej na področju čistih tehnologij ClimateLaunchpad je program evropskega združenja Climate-KIC, ustanovljenega s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo. Namen programa je spodbujanje inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Po besedah slovenske koordinatorke natečaja Mete Čučnik v letošnjem letu na natečaju sodeluje 30 držav z več kot 700 idejami.

Najboljših 10 ekip evropskega finala, ki bo 7. in 8. oktobra potekal v Tallinnu v Estoniji, se bo uvrstilo v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje startup podjetij na področju čistih tehnologij. Končni zmagovalec evropskega finala bo prejel denarno nagrado 10.000 evrov, druga nagrada je 5000 evrov in tretja 2500 evrov.