Podjetja 27.6.2016 11:55

Na Štajerskem si tudi letos obetajo ugodne turistične rezultate

Maribor, 27. junija - Turistično informacijski center (TIC) Maribor je v preteklih desetih letih obiskalo okoli 300.000 obiskovalcev, da bi pridobilo informacije o mestu in širši okolici. Veliko obiskovalcev iz tujine si obetajo tudi letos, tudi po zaslugi močnejšega povezovanja med turističnimi društvi v regiji.

Maribor. Maribor, mariborski Lent. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor, mariborski Lent.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Maribor in turistična destinacija Maribor-Pohorje sta lani zabeležila največje število nočitev in prihodov v zadnjem desetletju. Glede na dober obisk v prvih mesecih letošnjega leta si obetajo veliko število turistov tudi letos, še posebej v poletnih mesecih.

"Za dosti obiskovalcev je Maribor vstopna točka, nato pa svoje potovanje nadaljujejo še drugod po Sloveniji," je ob današnjem dnevu odprtih vrat TIC Maribor povedala njegova vodja Karmen Špenga.

Poleg vodenj po Mariboru v slovenskem in angleškem jeziku bodo jeseni uvedli tudi redna vodenja v nemškem jeziku, predvsem zaradi povečanega števila gostov iz Avstrije in Nemčije, ki se ustavijo v Mariboru ob robu obiska avstrijskih vinskih cest.

Tudi sicer poskušajo turistom poleg naravnih in kulturnih znamenitosti v Mariboru promovirati tudi okolico. Tako Zavod za turizem Maribor-Pohorje med drugim krepi sodelovanje z okoliškimi občinami in tamkajšnjimi turističnimi društvi. Slednja se predstavljajo tudi na današnjem dnevu odprtih vrat TIC Maribor.

Predsednik Štajerske turistične zveze Janez Ribič si želi, da bi turistična društva, katerih delo je večinoma prostovoljno, imela več podpore pri promociji svojih dogodkov in ponudbe. Zveza, ki povezuje 22 občin severovzhodne Slovenije oziroma 62 turističnih društev, jim poskuša pomagati pri izobraževanju in prijavljanju na različne razpise. "Želimo razviti tudi nekatere skupne blagovne znamke, da bi tako lažje predstavljali našo ponudbo navzven," je povedal za STA.

V preteklih letih so veliko delali na razvoju vinskih in sadnih cest, intenzivneje se turistična društva iz okoliških občin vključujejo tudi v različne festivale, kot sta na primer Festival Stare trte v Mariboru in letos prvi Festival Drava, ki je zajel celotno porečje reke Drave v Sloveniji.

V Mariboru so lani zabeležili 18 odstotkov več nočitev in 15 odstotkov več prihodov domačih in tujih gostov kot leto prej. V primerjavi z doslej rekordnim letom 2012 to pomeni 14-odstotno rast nočitev in 23-odstotno rast prihodov gostov.

Največ gostov prihaja iz Nemčije, Italije, Avstrije in Hrvaške, po novem tudi s Poljske. Kar 85 odstotkov obiskovalcev so predstavljali tujci, v mestu pa so v povprečju ostali nekaj več kot dva dni.

V celotni destinaciji Maribor-Pohorje, ki obsega 22 občin, so lani po podatkih tamkajšnjega zavoda za turizem zabeležili devet odstotkov več nočitev in deset odstotkov več gostov kot leta 2014. Skupno je bilo zabeleženih 371.000 nočitev.