#družba 6.6.2016 20:29

Elektronske cigarete so prinesle revolucije na področju opuščanju kajenja

Ljubljana, 6. junija - Mnogim kadilcem kljub želji ne uspe opustiti te navade, zato jih je treba seznaniti z alternativami tobačnimi cigaretami. Ene teh so e-cigarete, ki so po mnenju kardiologa Konstantinosa Farsalinosa in strokovnjaka s področja javnega zdravja Jacquesa Le Houezeca bolj varne od tobačnih. Slednji jih je ocenil za revolucijo na področju opuščanja kajenja.

Ljubljana. Kajenje, kadilec, tobak, cigarete, cigaretni dim. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kajenje, kadilec, tobak, cigarete, cigaretni dim.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Kot je za STA pojasnil grški kardiolog in raziskovalec Farsalinos, že več desetletij vemo, da je največji problem pri kajenju tobačnih cigaret gorenje tobaka, škodljiva pa je njegova sprostitev pri inhalaciji. "Pri elektronski cigareti tega ni," je izpostavil.

Pri elektronskih oziroma e-cigaretah gre za segrevanje tekočine do temperatur, ki so okoli štirikrat nižje v primerjavi s kajenjem tobačnih cigaret, je pojasnil. "Nič se ne žge, zato tudi izpusta pri e-cigareti ne imenujemo dim, čeprav je videti podobno," je dodal. Uporabniki elektronskih cigaret pravzaprav izdihujejo paro.

Oba sta se strinjala, da je največja težava pri sprejetju e-cigarete kot alternative tobačni cigareti še vedno premalo informacij, ki pridejo do ljudi. "Veliko raziskav pokaže, da večina kadilcev verjame, da je e-cigareta enako ali celo bolj škodljiva kot tobačna cigareta," je dejal Farsalinos. To pa po njegovih besedah spodbuja razmišljanje v smeri, da je bolje nadaljevati kaditi tobačne cigarete, če so možnosti za bolezni enake ali večje kot pri običajnem kajenju.

Francoski strokovnjak na področju javnega zdravstva in odvisnosti od tobaka Jacques Le Houezec je dodal, da se ljudje na splošno bojijo nikotina, čeprav sam nikotin ni vzrok za bolezni, povezane s kajenjem, pač pa je nevaren dim. "Kot bi si predstavljali pitje in kajenje kave. Problem bi bil enak, pitje kave ni zdravstveni problem, če bi kavo kadili pa bi bil," je ponazoril.

Pri podajanju napačnih informacij Farsalinos vidi težavo tudi v politiki. "Javnost morda ne ve, tisti, ki politiko oblikujejo, pa so se pri svojih odločitvah dolžni opreti na znanstvene raziskave," je dejal. Kot je dodal, pred nekaj leti res ni bilo veliko raziskav s področja elektronskih cigaret, danes pa temu ni več tako.

Tudi Le Houezec meni, da morajo politika, zdravstvena ministrstva in ustanove jasno povedati, da je kajenje e-cigaret bistveno manj nevarno kot kajenje tobačnih cigaret. "Seveda je najbolje opustiti kajenje, a če ne gre, je treba kadilce poučiti o prednostih zamenjave tobačne cigarete za elektronsko cigareto," je dejal. To sporočilo po njegovem mnenju mora priti od oblasti.

Farsalinos je ob tem dodal, da je seveda največji konkurent e-cigareti tobačna cigareta. Vsaka napačna informacija o elektronski cigareti pa pomaga prodaji tobačnih cigaret. "Ne pravim, da vsi to delajo namerno, ampak končni rezultat je enak. Vsakič ko razglabljamo o škodi, ki ne obstaja, primerjamo e-cigareto in tobačno cigareto ter pretiravamo s strašenjem, v končni fazi kadilcem sporočamo, naj vztrajajo pri kajenju tobačnih cigaret, namesto da bi jih zamenjali za e-cigarete kot alternativo," je povedal. Sam sicer meni, da večina ne stremi k takšnemu rezultatu, zato je treba spremeniti strategijo.

Kot je še izpostavil grški kardiolog, je e-cigareta v Evropi najbolj popularen način, ki se ga pri opuščanju kajenja poslužujejo kadilci. Strinja se sicer, da bi bilo najbolje kajenje popolnoma opustiti, a večini kadilcev to ne uspe. "Prav za te ljudi, ki se trudijo nehati kaditi, a jim ne uspeva z drugimi metodami, obstajajo e-cigarete," je dejal.

Čeprav naj bi bila e-cigareta kadilcu v pomoč na poti pri opustitvi kajenja, jih večina kajenja e-cigarete ne opusti, je dejal Farsalinos. To po njegovih besedah ni idealno, je pa veliko bolje, da je nekdo doživljajsko kadi elektronsko cigareto kot tobačno. "Ni primerjave," je izpostavil. Le Houezec je dodal, da moramo v obzir vzeti tudi dejstvo, da opustitev kajenja pri večini ni enkratna. "Veliko kadilcev opusti kajenje za določen čas in ponovno začne. V tem primeru je bolj smiselno uporabljati e-cigareto in se izogniti ponovnemu začetku kajenja tobačnih cigaret," je dejal.

E-cigareta je po mnenju Francoza, ki se z raziskovanjem odvisnosti od tobaka ukvarja že več kot 30 let, najboljša in najlažja pot, da prenehamo s kajenjem, in sicer iz preprostega razloga: "Prvič lahko kadilci nehajo kaditi, obdržijo pa užitek".

Navkljub vsem napačnim informacijam o e-cigaretah je po besedah Farsalinosa v Evropski uniji 6,1 milijona kadilcev, ki so opustili kajenje s pomočjo e-cigarete. Le Houezec je pri tem dodal, da je treba kadilce spodbujati k opuščanju še preden zbolijo za katero od s kajenjem povezanih bolezni. "Problem je, da večina kadilcev, ki ne zboli, nima namena nehati. In ta velika večina bi morala vedeti, da je e-cigareta bolj varna možnost kot tobačna cigareta," je dejal.

Francoz je sicer ocenil, da je elektronska cigareta prinesla revolucijo na področju opuščanja kajenja. "Nikoli nismo videli tako veliko ljudi prenehati kaditi v tako kratkem času," je dejal. Za primer je navedel Francijo, kjer je okoli 14 milijonov kadilcev. Po njegovih besedah pa jih je v treh letih s pomočjo e-cigarete kajenje opustilo kar milijon, kar je po njegovih besedah neverjetno.

Oba sta bila kritična do zakonskih ureditev elektronskih cigaret državah EU. "Ponavadi večina tistih, ki pišejo zakone, e-cigarete še videla ni, kaj šele, da bi naredili kakšno raziskavo o njej," je dejal Farsalinos. Prav tako po njegovem mnenju ni opravičila za obdavčitve e-cigaret.

"Ne gre za luksuzen proizvod, ampak najbolj popularen proizvod za opustitev kajenja. Gre za velik paradoks, ki nima smisla. Kot bi rekli ljudem, da jim želimo preprečiti uporabiti e-cigareto za opustitev kajenja. To je zelo problematično. E-cigarete morajo biti čim bolj poceni, hočemo ali ne, če so e-cigarete dražje, zopet ščitimo tobačne cigarete," je izpostavil.

Med državami, ki uspešno promovirajo e-cigareto, je sicer Velika Britanija. Tam uporabo e-cigaret predlagajo celo v bolnišnicah, je dejal Farsalinos. Poročila tamkajšnjih vladnih zdravstvenih organizacij kažejo, da gre uporabo e-cigaret pri tistih, ki želijo opustiti kajenje, vzpodbujati. To je verjetno edina država z aktivno javno podporo e-cigarete.

Farsalinos je na koncu dejal, da vsako leto zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, na svetu umre šest milijonov ljudi, zato je treba ukrepe, s katerimi kadilcem pomagamo opustiti kajenje, promovirati čim prej, saj vmes zapravimo milijone življenj. Le Houezec pa je izrazil optimizem, da bo do premika glede e-cigarete vendarle prišlo. Gre sicer za dolgotrajen proces, je pa dobro, da države kot so Velika Britanija orjejo ledino, je dejal.

Oba strokovnjaka bosta v torek sodelovala na okrogli mizi o vplivu e-cigaret na javno zdravje, ki jo v ljubljanskem Maxiju organizira STAklub.