#družba 29.5.2016 10:10

Na drugem študentskem DragonHacku zmagala ekipa Squeez

Ljubljana, 29. maja - Na drugem študentskem hackathonu DragonHack 2016 je z rešitvijo, ki meri moč stiska roke, zmagala ekipa Squeez. Njihov cilj je bil, da bi bolniki, ki prebolevajo posledice kapi, videli svoj napredek, so zapisali organizatorji. Dogodka, ki ga organizirata Fakulteta za računalništvo in informatiko in Društvo računalničarjev, se je udeležilo več kot 150 študentov.

Drugo mesto je osvojila ekipa The Tower of London Test z rešitvijo, ki simulira test Londonski stolp. Meri tudi tresenje uporabnikove roke, zato je rešitev uporabna za bolnike s Parkinsonovo boleznijo.

Ekipa Ride the Dragon pa je osvojila tretje mesto z rešitvijo za daljinsko voden avtomobil s kamero. Uporabnik lahko s pomočjo kartonastih Googlovih očal vodi avtomobil z uporabo merilnika pospeška v njegovem pametnem telefonu, ki ga upravlja s premikanjem glave, so zapisali organizatorji.

Letošnjemu tekmovanju se je pridružila tudi Mestna občina Ljubljana, ki je izbrala najbolj zeleni hack. Nagrado Ljubljane si je prislužila ekipa TrashSnap. Njihova rešitev uporabniku omogoča, da podjetjem, ki skrbijo za odvoz smeti, sporoči lokacije, kjer je preveč odpadkov oziroma so smetnjaki polni.

Poleg treh najboljših ekip tekmovanja, ki jih določijo sodniki hackathona, ter najbolj zelenega hacka so razglasili tudi najboljše rešitve v več kot 10 različnih kategorijah. Zmagovalce slednjih določijo predstavniki podjetij, ki izziv tudi nagradijo.

Na DragonHacku so študenti ob pomoči mentorjev in predstavnikov podjetij iskali čimbolj inovativne tehnološke rešitve, ki jih omogočajo sodobne tehnologije in baze podatkov. Štiričlanske ekipe študentov so morale najprej v 24 urah poiskati čimbolj inovativne rešitve, s katerimi so prepričale predstavnike gospodarstva za nadaljnje sodelovanje.