Startupi #družba 4.5.2016 19:11

Na tokratnem dogodku Kariernih centrov UL o pripravljenosti na podjetniško pot

Ljubljana, 4. maja - Na dogodku Kariernih centrov ljubljanske univerze 3P - Pripravljen na podjetniško pot se več kot 130 študentov seznanja s spodbudami za mlade podjetnike in možnostmi pridobitve zagonskega denarja. Študentom se dogodek zdi odličen, ker jih tema podjetništva vedno bolj zanima. A odločitev za podjetništvo ni enostavna, vsak štirinajsti lahko uspe.

Študente je uvodoma nagovorila prorektorica ljubljanske univerze Tanja Mihelič, ki je izpostavila, da odločitev za podjetniško pot ni enostavna. Pomeni, da so mladi pripravljeni sprejemati vsakodnevne izzive, še posebej, če imajo samo idejo in začenjajo kot zbiralci zagonskih sredstev. "Izbira podjetniške poti tudi ni racionalna, verjetnost uspeha je minimalna, a če ste prepričani, vztrajajte in boste uspeli," je mladim dejala Miheličeva.

Sledil je primer dobre prakse - Hood Burger oz. zgodba o dveh prijateljih, ki sta po končanem študiju ekonomije neuspešno iskala zaposlitev. "Že med študijem sanjaš in gledaš stvari, ki so ti všeč. S Klemnom sva začela najine sanje, da bova enkrat nekaj postavila," pravi Til Pleterski. Skupaj s Klemnom Ptičakom sta prišla do spoznanja, da v Ljubljani ni mogoče dobiti pravega hamburgerja. Ker sta imela vedno strast do kuhanja, saj rada dobro jesta, sta se lotila razvijanja recepta za najboljši hamburger v Sloveniji. Po več kot pol leta sta svoj "hud burger" prvič predstavila avgusta 2012 na stojnici.

"Odziv je bil fantastičen in prišel je čas za naslednji korak. Kmalu sva odprla prvo stalno lokacijo na parkirišču trgovskega centra Interspar Vič, ki se je prelevila v čisto pravi lokal s teraso," je dejal. Za uresničitev svojih sanj je, kot pravi, najpomembnejša predanost. Za uspešno delovanje podjetja pa je najpomembnejši izbor ljudi, s katerimi boš delal.

Študentka 5. letnika arhitekture Samanta Konec je prišla na dogodek, ker se mora počasi "spraviti in brcniti" na svojo lastno pot oziroma se osamosvojiti od staršev. "Ker mi ni do tega, da bi se po končanem študiju zaposlila v nekem dolgočasnem podjetju z dolgočasnim urnikom, se pač hočem postaviti na svoje," je dejala in dodala, da se jih zdi dogodek zanimiv. Idej ima milijon, a načrtov še ni, zato je tu, da dobi kakšno dobro idejo.

Tudi njeno kolegico Nino Kovač, sicer študentko 2. letnika psihologije, zanimajo alternativne oblike dela oziroma da začneš z neko svojo idejo, jo razviješ in si sam ustvariš svoje delovno mesto. "Točne ideje, kaj bi počela, še nimam, zato sem tu," je pojasnila. Dogodek se ji zdi odličen, ker spodbuja študente, da še pred koncem študentske poti začnejo razvijati idejo, da dobijo podporo v okolju in občutek, da zmorejo.

Študent strojništva Žan Vidic se zaveda, da bo kot strojnik dosti lažje dobil službo kot omenjeni kolegici, a ga redna zaposlitev ne zanima. "Rad bi počel nekaj svojega, kar ni standardno. Od ideje do produkta je dolga pot, a jo je vredno poskusiti," je dejal za STA.