Podjetja 3.5.2016 14:19

Počivalšek s katarskim ministrom o investicijskih priložnostih

Ljubljana, 3. maja - Slovenija ponuja investicijsko bogato okolje, iz katerega izhajajo raznovrstne investicijske priložnosti, je na srečanju z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom dejal njegov katarski kolega Ahmed bin Jasim al Tani. Katar zanimajo investicije v Sloveniji predvsem na področju turizma, zdravstva in izobraževanja.

Ljubljana, vlada. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, vlada.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Počivalšek je danes v Ljubljani sprejel katarskega ministra za gospodarstvo in turizem Ahmeda bin Jasima al Tanija. Slednji se je na Brdu pri Kranju udeležil dvodnevnega prvega zasedanja skupne komisije za gospodarsko in tehnično sodelovanje med Slovenijo in Katarjem, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Počivalšek je predstavil možnosti za več gospodarskega sodelovanja med državama na različnih področjih. Med Slovenijo in Katarjem je bilo sicer lani za 26,7 milijona evrov blagovne menjave, pri čemer je slovenski izvoz predstavljal 9,7 milijona evrov, uvoz iz Katarja pa 17 milijonov evrov, je pojasnil Počivalšek. Sogovornika sta se strinjala, da se obseg medsebojnega sodelovanja lahko še bistveno poveča.

Katarski minister je pohvalil slovenske gospodarske rezultate, zlasti nadpovprečno gospodarsko rast v primerjavi z ostalimi državami članicami EU in pokazal zanimanje Katarja za investicije v Sloveniji, predvsem na področju turizma, zdravstva in izobraževanja.

Katarskega ministra na obisku in dvostranskih srečanjih z drugimi predstavniki oblasti spremlja veččlanska gospodarska delegacija. Podjetja zanimajo predvsem možnosti medsebojnega sodelovanja na področju vzpostavitve informacijsko-komunikacijske tehnologije, zagotavljanja rešitev na energetskem področju, sodelovanja pri gradnji infrastrukture in poslovnih oz. športnih objektov, omogočanja turističnih storitev.

Poslovnežem in ostalim gostom iz Katarja vse te možnosti predstavljajo predstavniki slovenskih podjetij, ki na katarskem gospodarskem parketu že delujejo oziroma to načrtujejo kot eno od svojih prihodnjih poslovnih potez. Počivalšek ocenjuje, da je prav dialog med predstavniki gospodarskega okolja na obeh straneh ključnega pomena za vzpostavitev dolgoročnega uspešnega poslovnega sodelovanja. "Politika lahko zgolj odpira vrata, za sklepanje poslov pa so potrebna konkretna podjetja," je dejal Počivalšek.

Gospodarstveniki bodo združeni v posameznih delovnih skupinah, v okviru prvega zasedanja mešane katarsko-slovenske komisije, z razpravo nadaljevali tudi v sredo.

Na Brdu pri Kranju se je z bin Jasimom al Tanijem bilateralnem srečanju sestal tudi zunanji minister Karl Erjavec. Strinjala sta se, da so odlični politični odnosi med državama primerna osnova za pospeševanje gospodarskega sodelovanja in izmenjave investicij.

Veliko priložnosti za slovenska podjetja ponuja med drugim organizacija svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga bo Katar gostil leta 2022. Ministra sta potrdila, da je za poglobitev gospodarskega sodelovanja potrebno zaključiti postopke za sklenitev sporazuma o spodbujanju in zaščiti naložb ter vzpostaviti neposredno letalsko povezavo med državama, ki bo omogočila večjo turistično in poslovno izmenjavo.

Erjavec je predstavil nabor priložnosti za poglobitev sodelovanja, predvsem investicijske priložnosti, ki jih imajo katarski naložbeniki v Sloveniji tako na področju razvoja infrastruktur, vlaganj v industrijske zmogljivosti, krepitev finančnega sektorja ter visokotehnološkega potenciala slovenskih malih in srednjih podjetij. Obenem lahko številna slovenska podjetja še pomembneje prispevajo k razvoju naglo rastočega katarskega gospodarstva tudi v luči organizacije svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo potekalo v Katarju leta 2022.

Ključni namen zasedanja skupne komisije je bila predstavitev potencialov in primerljivih prednosti slovenskega gospodarstva ter nabora investicijskih priložnosti v Sloveniji, posebej na za razvoj sodelovanja perspektivnih področjih, kot so infrastruktura, logistika, inženiring, energetika, zdravstvo in zdraviliški turizem, živilsko-predelovalna industrija, visokotehnološke rešitve slovenskih podjetij ter finančni sektor.