7.4.2016 10:39

Urad za mladino ob dnevu zdravja opozarja tudi na pomen mladinskega dela

Ljubljana, 7. aprila - Učinkovito izobraževanje za zdravje prispeva k spremembam v znanju, razumevanju in načinu razmišljanja, kar vpliva na vrednote mladih ter posledično vodi tudi v spremembe v življenjskem slogu, so ob svetovnem dnevu zdravja zapisali v uradu za mladino. Zato podpirajo vsa prizadevanja na tem področju, posebej so izpostavili projekt Za zdravje mladih.

Ljubljana. Oddih, počitek, senca. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Oddih, počitek, senca.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so v uradu navedli v današnjem sporočilu za javnost, je razveseljiv podatek o samooceni zdravja, ki ga je objavil statistični urad. Med anketiranimi, starimi od 16 do 25 let, je namreč več kot 90 odstotkov imelo dobro ali zelo dobro mnenje o svojem zdravstvenem stanju.

Pri dejanskem zdravstvenem stanju mladih pa se vendarle kažejo novodobne bolezni, povezane predvsem z nepravilno prehrano in premalo gibanja ter nekaterimi novimi oblikami psihičnih stanj, ki so povezana predvsem s prekomerno rabo elektronskih komunikacij, so ugotovili v uradu za mladino.

Ob tem so opozorili na eno od raziskav, da ima mladinsko delo pozitivne učinke na zdravje mladih, "kar še dodatno potrjuje, da je razmah mladinskega dela v Sloveniji izjemno pomemben in mu je treba v prihodnosti posvetiti več pozornosti".

V smeri preprečevanja bolezni, povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih, po njihovih navedbah deluje tudi projekt Za zdravje mladih, pri katerem sodelujejo Brez izgovora Slovenija, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveza tabornikov Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Radiotelevizija Slovenija.

V okviru projekta so mladi na različnih področjih vključeni v načrtovanje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki. "Novodobni mladinski delavci, imenovani tudi 'promotorji zdravja', bodo izvajali programe zdravja in ustvarjali zdrava okolja znotraj mladinskih organizacij, kar bo zagotovo imelo pozitivne učinke tudi na širši del mlade populacije," so še navedli v uradu.