#družba 15.3.2016 16:23

Znan dobitnik nacionalne nagrade na Sonyjevem fotografskem tekmovanju

Ljubljana, 15. marca - Slovenski fotograf Andrej Tarfila je zmagovalec slovenske nacionalne nagrade v okviru letošnjega mednarodnega tekmovanja Sony World Photography Awards. Drugo oziroma tretje mesto v Sloveniji sta osvojila Anja Matko in Edvard - Badri Storman, so sporočili iz slovenske podružnice Sonyja.

Ljubljana. Fotografija Cerkev na poljih Sorškega Polja fotografa Andrej Tarfila. Foto: Andrej Tarfila

Ljubljana.
Fotografija Cerkev na poljih Sorškega Polja fotografa Andrej Tarfila.
Foto: Andrej Tarfila

Ljubljana. Fotograf Andrej Tarfila. Foto: Sony World Photography Awards

Ljubljana.
Fotograf Andrej Tarfila.
Foto: Sony World Photography Awards

Tarfila si je prvo mesto prislužil s fotografijo z naslovom Cerkev na poljih Sorškega Polja, ki zajema posnetek pokrajine, kjer se sonce dviguje nad Škofjo Loko ter okoliškim hribovjem. Nacionalna nagrada je v letošnjem letu vključevala 876 prijavljenih fotografij, ki so jih ljubiteljski in amaterski fotografi posneli v letu 2015.

Tarfila je o zmagovalni fotografiji povedal:

"Dosežek civilizacije, tako robusten, na raznobarvnih zaplatah polj, a hkrati tako mističen, ovit z meglicami zgodnjega jutra. Za nameček pa še cerkvica sv. Uršule v Srednjih Bitnjah, ki je prizoru dodala še dodatno težo. Nalašč sem na fotografiji pustil vse elemente in jih tako prepletel in povezal v celoto, ki odslikava tradicijo, napredek, naravo in duhovnost ... Sorško polje mi je ponudilo brezčasen prizor, ki sem ga kot fotograf hvaležno ujel v objektiv. Nacionalna nagrada potrjuje dosedanje delo in pomeni veliko priznanje izbrani fotografski poti. Še posebej sem navdušen, da sem poleg uvrstitve v najožji izbor na svetovni ravni izbran še kot zmagovalec na nacionalni ravni."

Z omenjeno fotografijo se je Tarfila prek kratkim že uvrstil tudi v ožji izbor na največjem fotografskem natečaju na svetu Sony World Photography Awards v podkategoriji Open travel. Tarfila se bo tako v svoji kategoriji potegoval za naziv Open Photographer of the Year ter denarno nagrado v vrednosti 5000 ameriških dolarjev.

Rezultati podkategorij Travel ter Youth v okviru osnovne kategorije Open bodo znani 29. marca, zmagovalce v profesionalnih kategorijah ter fotografa leta pa bodo razglasili aprila.