#družba 12.2.2016 15:52

Slovenski raziskovalci ob odkritju glede zike že prejemajo vabila k sodelovanju iz tujine

Ljubljana, 12. februarja - Slovenski raziskovalci, ki so dokazali, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda, so po besedah vodje raziskave Tatjane Avšič Zupanc povod za številne druge raziskovalne skupine. Raziskovalci iz tujine, ki jim pošiljajo čestitke, jih obenem tudi vabijo k sodelovanju pri nadaljnjem raziskovanju, je pojasnila za STA.

Ljubljana, Medicinska fakulteta. Novinarska konferenca Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in UKC Ljubljana na kateri so predstavili pomembno odkritje slovenskih raziskovalcev, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Virus zika viden z elektronskim mikroskopom. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Medicinska fakulteta.
Novinarska konferenca Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in UKC Ljubljana na kateri so predstavili pomembno odkritje slovenskih raziskovalcev, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda.
Virus zika viden z elektronskim mikroskopom.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Medicinska fakulteta. Novinarska konferenca Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in UKC Ljubljana na kateri so predstavili pomembno odkritje slovenskih raziskovalcev, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Medicinska fakulteta.
Novinarska konferenca Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in UKC Ljubljana na kateri so predstavili pomembno odkritje slovenskih raziskovalcev, da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Odkritje raziskovalcev Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in Inštituta za patologijo z ljubljanske medicinske fakultete ter Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana o povezavi med virusom zika in mikrocefalijo je prelomno. Doslej so namreč raziskovalci samo sumili, da lahko virus zika iz okužene matere okuži možgane ploda ter da v primeru take okužbe povzroči trajno okvaro možganov in mikrocefalijo. Slovenskim znanstvenikom je uspelo pridobiti tudi popoln genom virusa, ki je zelo pomemben podatek za razvoj cepiva.

Ti rezultati so dobra podlaga in povod za številne druge raziskovalne skupine, je dejala Avšič Zupančeva z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete. Kot je pojasnila, v čestitkah, ki jih prejema, nekateri raziskovalci že nakazujejo, kako bi bilo zdaj smiselno nadaljevati raziskovanje in jih celo vabijo k sodelovanju.

"Glede na naš rezultat bi bilo treba ugotoviti, kako virus vstopi skozi placento, kako potem vstopi v plodove možgane in na kak način in natančno v katerih celicah se potem razmnožuje," je navedla raziskovalka. Takšne ugotovitve so po njenih besedah potrebne, da ugotovijo, kako takšne okužbe, prenose in okvare preprečiti.

Poznavanje celotnega genoma virusa pa je zelo pomemben podatek predvsem za raziskovalce, ki se že ukvarjajo s cepivom proti virusu. Iz analize genoma lahko namreč bioinformatiki ugotavljajo, ali je kje prišlo do spremembe oziroma mutacije v virusnem genomu ter kaj je potrebno za pripravo kakovostnega in primernega cepiva oziroma za iskanje morebitnih novih specifičnih zdravil, je pojasnila Avšič Zupančeva.

Ob tem je omenila tudi, da bo Evropska komisija v kratkem objavila poziv za financiranje raziskav na področje zike. Prepričana je, da jih bodo povabili k sodelovanju v kakšen večji konzorcij. Tega se, kot pravi, zelo veseli, saj je vsako dodatno financiranje raziskovanja dobrodošlo.

Dodala je še, da je omenjeni dosežek njihove raziskovalne ekipe lep prispevek tudi za slovensko raziskovalno sfero, ki se kaže tudi z globalno medijsko odzivnostjo.