#družba 10.2.2016 21:00

Štipendije Za ženske znanosti letos v roke farmacevtki, biologinji in kemičarki

Ljubljana, 10. februarja - Slovenska nacionalna komisija za Unesco in L'Oreal Slovenija sta v okviru nacionalnega programa Za ženske v znanosti nagradila tri mlade raziskovalke. Štipendije v višini 5000 evrov so na današnji prireditvi v Ljubljani prejele farmacevtka Barbara Zorec, biologinja Anamarija Žagar in kemičarka Mirjana Rodošek, so sporočili organizatorji.

Nacionalni program Za ženske v znanosti, ki letos praznuje desetletnico, opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Tako so tudi letos nagradili raziskovalke, katerih dela po mnenju ocenjevalne komisije odsevajo znanje, odličnost in vizijo ter predstavljajo pomemben doprinos k razvoju znanosti. Nagrade so jim podelili na današnji prireditvi v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), ki je pokrovitelj projekta.

Kot so sporočili organizatorji, je 29-letna Barbara Zorec štipendijo prejela kot raziskovalka na področju dermalnega in transdermalnega vnosa učinkovin. Trudi se, da bi na neboleč način s pomočjo električnih pulzov, ultrazvoka in laserja preko kože v telo spravila čim večji spekter različnih zdravilnih učinkovin. Prek raziskovalnega dela je povezana z ljubljanskima fakultetama za farmacijo in elektrotehniko ter z eno od novozelandskih univerz.

Anamarija Žagar je 32-letna raziskovalka na področju biologije in ekologije živali. V svojem doktorskem delu se ukvarja z medvrstnim tekmovanjem med pozidno in velebitsko kuščarico. Gre za raziskovanje mehanizmov medvrstnih interakcij v povezavi s fiziološkimi prilagoditvami hladnokrvnih organizmov in vplivom slednjih na interakcije z drugimi vrstami živali. Mentorja ima na ljubljanski biotehniški fakulteti in na Portugalskem.

Mirjana Rodošek pa kot 28-letna raziskovalka v sklopu doktorskega študija kemijskih znanosti pripravlja protikorozijske zaščitne prevleke za kovino in kovinske zlitine ter z degradacijskimi postopki preizkuša njihovo učinkovitost. Zdi se ji, da je raziskovalno delo včasih v očeh javnosti premalo cenjeno in predstavljeno. Najbolj pa pogreša več sodelovanja med industrijo in znanstvenoraziskovalnimi institucijami ter odgovornost vodilnih, ko mladi zaključujejo obdobje mladega raziskovalca.

Na letošnji razpis se je sicer po navedbah organizatorjev prijavilo 18 mladih raziskovalk.

V okviru projekta Ženske v znanosti, ki je del širšega L'Oreal-Unesco partnerstva, so doslej nagradili 25 raziskovalk, od katerih sta dve prejeli tudi mednarodni štipendiji.