#družba 13.2.2016 8:30

Radovljiški turizem s številnimi načrti za prihodnost

Radovljica, 13. februarja - Turistična dejavnost v radovljiški občini postaja vse pomembnejša. Destinacija Radol'ca pristno sladka je v zadnjih letih že postala sinonim za inovativne butične turistične produkte, veliko pa je še priložnosti za razvoj, je razvidno iz nove turistične strategije, ki med drugim predvideva ureditev Hiše čokolade in Doživljajskega parka Avsenik.

Javni zavod Turizem Radovljica je začel delovati v drugi polovici leta 2010 in je v tem času dosegel pomembne rezultate, je z delom zavoda zadovoljen radovljiški župan Ciril Globočnik. Kot je povedal na torkovi novinarski konferenci, je sedaj pripravljena tudi turistična strategija. "Tako vemo, v katero smer moramo turizem razvijati naprej," je poudaril župan.

Turistično strategijo Občine Radovljica 2016-2021, ki jo je v začetku februarja sprejel občinski svet, je Turizem Radovljica pripravil v sodelovanju z vsemi deležniki turizma. Lani so v radovljiško občino privabili več kot 60.000 gostov, ki so ustvarili skoraj 150.000 nočitev. Po podatkih za leto 2014 pa se Radovljica po številu prenočitev tujih turistov uvršča na 15. mesto med slovenskimi destinacijami.

Ob tem velja, da se je destinacija Radol'ca šele začela razvijati. Veliko je načrtov za prihodnost. "Poletna turistična sezona je v Radovljici zelo dobra, bistveno slabše pa je v drugih delih leta, zato bodo projekti, ki se jih bomo lotevali, usmerjeni v pred in po sezono. V to smer gredo tudi že obstoječi projekti, kot je Festival čokolade," je pojasnila Kaja Beton iz Turizma Radovljica.

Radol'ca želi postati najpomembnejše kulinarično središče Gorenjske, kar se navezuje predvsem na razvoj čokoladnih in medenih izdelkov ter na projekt Okusi Radol'ce. Večjo investicijo pa predstavlja vzpostavitev Hiše čokolade, ki bi pomenila smiselno zaokrožitev izredno uspešne čokoladne zgodbe.

Poleg tega želi Radovljica postati prepoznavna kot zibelka svetovno znane narodno-zabavne glasbe. Pri tem je temeljno vprašanje, kako svetovno prepoznano in ugledno zanko Avsenik povezati z ostalo destinacijo. "Smiselno bi bilo, da bi država in radovljiška občina skupaj s Turizmom Radovljica pomagali Tradiciji Avsenik najti primeren razpis za evropska sredstva za ureditev Doživljajskega parka Avsenik," pravi direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj.

Poleg tega bi Radovljica rada postala prepoznavna kot najbogatejši hram kulturne dediščine zgornje Gorenjske. Pri tem bi bile potrebne investicije v infrastrukturo, da bi lahko oblikovali nove prireditve in produkte. Mednje spadajo festival legend s pripovedovanjem pravljic na gradu Kamen in Pustem gradu, muzej na prostem v starem mestnem jedru Radovljice z virtualnim vodnikom in širitev lectarske delavnice.

Veliko priložnosti je tudi pri ponudbi za rekreativne in profesionalne športnike, ki jo predstavljajo Olimpijski športni center Radovljica Bled, letališče v Lescah, igrišče za golf Bled, reka Sava in Jelovica.