Podjetja #družba 29.1.2016 11:01

Slovenijo lani obiskalo 11 odstotkov več turistov

Ljubljana, 29. januarja - V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so lani našteli 11 odstotkov več turistov kot v letu prej, kažejo podatki državnega statističnega urada. Pri tem se je število domačih gostov povečalo za devet odstotkov, tujih pa za 12 odstotkov.

Bled. Bled. Foto: Anže Malovrh/STA

Bled.
Bled.
Foto: Anže Malovrh/STA

Vsi skupaj so lani v Sloveniji ustvarili sedem odstotkov več nočitev kot v letu 2014 - število nočitev domačih gostov se je povečalo za šest odstotkov, tujih pa za osem odstotkov.

V zadnjem lanskem mesecu so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili 11 odstotkov več prihodov turistov in devet odstotkov več njihovih prenočitev kot v decembru 2014. Tudi v tej primerjavi se je število tako prihodov kot nočitev tujih gostov povečalo bolj kot domačih.

Slabi dve petini vseh turističnih nočitev je bilo v decembru lani ustvarjenih v zdraviliških občinah, ena petina v gorskih, 14 odstotkov v obmorskih občinah ter 13 odstotkov v občini Ljubljana. Prestolnica je skupaj z gorskimi občinami tudi destinacija, ki se lahko pohvali z najizrazitejšo rastjo števila turističnih nočitev v lanskem decembru.

Tuji turisti so v Sloveniji v decembru 2015 ustvarili 58 odstotkov turističnih nočitev. Ključni trgi, od koder so prihajali, so bili Italija (37 odstotkov), Avstrija (13 odstotkov), Hrvaška (osem odstotkov) ter Nemčija (sedem odstotkov).